"Ţeapă" la buget pe mâna lui Dragnea. Măsurile anunţate de PSD ar putea creşte evaziunea fiscală

Măsurile prezentate de Guvernul Grindeanu ca fiind menite să susţină mediul de afaceri şi să elimine unele inechităţi sociale ar putea avea efect contrar celui anunţat, şi anume încurajarea evaziunii fiscale şi reducerea investiţiilor. "Bonus", afectarea clasei de mijloc în formare.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Noile măsuri anunţate de Guvernul Grindeanu - precum renunţarea la plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale şi de sănătate şi creşterea salariului minim pe economie, modificarea modului de impozitare a micilor afaceri - ar putea încuraja evaziunea fiscală, a declarat, pentru Mediafax, consultantul fiscal, Dan Schwartz, managing partner, RSM România.

Potrivit expertului fiscal, în noul context, anumite investiţii ale companiilor ar putea fi amânate pentru a se evalua impactul negativ al măsurilor fiscale. Pe de altă parte, PSD-ul, care spera să aibă încasări mai mari la buget, s-ar putea trezi cu venituri bugetare mult diminuate, din cauza evaziunii fiscale declanşate de măsurile pe care le-au impus.

"Dacă vorbim de creşterea impozitării salariilor mari va apărea tentaţia ca diferenţa de salariu să se plătească la negru tocmai pentru că trebuie să se limiteze pe cât posibil plata contribuţiilor sociale. Iar, atunci când se ridică plafonul pentru microîntreprinderi la 500.000, ai făcut mult mai uşoară împărţirea unui business de 1,5 milioane de euro în trei business-uri de 500.000. Astfel, afacerea de 1,5 milioane de euro nu mai plăteşte impozit pe profit de 16%, ci 1% impozit pe venit, dar împărţit pe trei microîntreprinderi. Acest lucru ar urma să scadă veniturile bugetare. Iar, dacă ne referim la impozitarea cu 3% pe tranzacţiile imobiliare ce depăşesc o anumită valoare, probabil că se vor declara preţuri subevaluate şi astfel se vor pierde venituri bugetare”, a explicat Schwartz.

De asemenea, în opinia lui Schwartz, recentele măsuri vor conduce la creştere a impozitării salariilor ce depăşesc 3000 de euro brut, adică circa 2500 de euro net, echivalentul în lei şi vor afecta clasa de mijloc în formare.

Articolul integral poate fi citit aici