Teheranul şi puterile mondiale încheie un acord-cadru privind programul nuclear iranian

(De la st la dr)  Ambasadorul chinez la ONU Wu Hailong, ministrul francez de interne  Laurent Fabius, ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier,  şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini, ministrul iranian de  externe Javad Zarifat, Alexei Karpov, secretarul britanic de externe  Philip Hammond si secretarul de stat american John Kerry sosesc la  discuţiile nucleare de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din  Laussane.
(De la st la dr) Ambasadorul chinez la ONU Wu Hailong, ministrul francez de interne Laurent Fabius, ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier, şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini, ministrul iranian de externe Javad Zarifat, Alexei Karpov, secretarul britanic de externe Philip Hammond si secretarul de stat american John Kerry sosesc la discuţiile nucleare de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Laussane. (Captură Foto)

Iranul şi puterile mondiale au încheiat joi un acord-cadru privind controlarea programului nuclear iranian pentru cel puţin un deceniu, un pas înainte către un pact final care ar pune capăt unei dispute vechi de 12 ani de zile ce a fost încărcată cu ameninţări şi confruntări, susţine Reuters.

După discuţiile maraton desfăşurate timp de 8 zile în oraşul elveţian Lausanne, Iranul şi grupul P5 1 (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania) au convenit asupra punctelor cheie ale acestui acord controversat şi contestat de Israel care, alături de multe state din Occident, se teme că Teheranul ar urmări să construiască o armă atomică. Totuşi, Iranul a susţinut mereu că programul său nuclear are o natură paşnică.

Acordul-cadru a ridicat cu mult şansele ca până la 30 iunie să se încheie un acord final. Însă, până la realizarea acelui pas toate sancţiunile nucleare aplicate împotriva Iranului vor rămâne în vigoare.

Preşedintele american Barack Obama, unul dintre cei mai puternici susţinători ai acordului cu Iranul, a declarat: “Sunt convins că, dacă acest acord-cadru va duce la un acord total şi definitiv, ţara noastră, aliaţii noştri şi lumea întreagă vor fi mult mai în siguranţă.”

În capitala iraniană Teheran, cetăţenii au ieşit pe străzi pentru a sărbători acest moment important pentru ţara lor.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că prin “această înţelegere, nu am fost niciodată mai aproape de a împiedica Iranul să aibă armă atomică.”

Multe detalii mai rămân de rezolvat iar diplomaţii apropiaţi de aceste negocieri au susţinut că acordul este fragil şi că s-ar putea prăbuşi în orice moment până în 30 iunie. Experţii consideră, la rândul lor, că este mai greu de ajuns la un acord final decât la acest acord-cadru.

La rândul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a apreciat că o “soluţie completă, negociată a chestiunii programului nuclear iranian va contribui la pace şi stabilitatea în regiune şi va permite tuturor ţărilor să coopereze urgent în legătură cu numeroasele şi gravele provocări din domeniul securităţii cu care sunt confruntate”, susţine Agerpres.

Acordul a pus capăt unui “cerc vicios care nu era în interesul nimănui”, a declarat ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, adăugând că negocierile din Lausanne au arătat că un dialog real poate rezolva o mulţime de probleme şi poate deschide “noi orizonturi”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, i-a transmis lui Obama un mesaj prin purtătorul său de cuvânt, susţinând că acest acord nu va bloca drumul Iranului spre bombă, ci îl va deschide. Mai mult, liderul israelian a avertizat că un acord nuclear final cu Iranul va reprezenta o ameninţare pentru supravieţuirea Israelului, deşi liderul american l-a asigurat pe Netanyahu în privinţa angajamentului total al Statelor Unite în ceea ce priveşte apărarea statului evreu.

Conform acordului-cadru, Iranul va închide mai mult de două treimi din centrifugele sale instalate şi capabile să producă uraniu – care ar putea fi folosit pentru construirea unei bombe – şi va desfiinţa un reactor care ar putea produce plutoniu. Mai mult, Iranul va trebui să accepte verificări intense din partea observatorilor internaţionali, adaugă Reuters.

Barack Obama a declarat că Iranul va fi cea mai inspectată ţară din lume, avertizând: “Dacă Iranul trişează, lumea va afla. Dacă vedem ceva suspect, vom efectua inspecţii.”

Pe lângă închiderea centrifugelor, un alt aspect foarte sensibil în timpul negocierilor a fost activitatea de cercetare şi dezvoltare a Iranului, care la rândul ei va fi limitată.

“Iranul a fost de acord să nu desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare asociate cu îmbogăţirea uraniului la Fordow timp de 15 ani”, conform oficialilor americani. De asemenea, Iranul va înlătura 1000 dintre cele mai avansate centrifuge ale sale de generaţia a doua, instalate în prezent la centrala din Natanz, şi le va plasa timp de 10 ani în depozitele monitorizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

În plus, conform acordului încheiat joi, Iranul va beneficia de o uşurare treptată a sancţiunilor nucleare impuse de SUA şi Uniunea Europeană dacă Teheranul va respecta termenii acordului final. Unele dintre sancţiunile Consiliului de Securitate ale ONU vor fi ridicate treptat, deşi altele vor rămâne în vigoare, în special cele legate de proliferare.

Oficialii din statele Golfului Arab, în mod tradiţional îngrijoraţi în legătură cu ambiţiile nucleare ale Iranului, au rămas tăcuţi în legătură cu acest acord.

Rusia a declarat că acordul va avea un impact pozitiv asupra situaţiei securităţii din Orientul Mijlociu, în condiţiile în care Iranul va fi capabil să participe mai activ la rezolvarea problemelor şi conflictelor.

Dar în ciuda acestui prim pas important, secretarul de stat american John Kerry a subliniat că Statele Unite rămân foarte îngrijorate în legătură cu activităţile destabilizatoare ale Iranului în regiune, în condiţiile în care Teheranul se află în centrul unor conflicte sectariene – din Siria, până în Irak şi Yemen. Astfel, a adăugat Kerry, sancţiunile americane aplicate Iranului pentru terorism, abuzuri ale drepturilor omului şi dezvoltarea de rachete balistice vor rămâne în vigoare în conformitate cu viitorul acord nuclear.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe