Tentativă de fraudă la bacalaureat

Elevi de liceu în bănci la examenul de bacalaureat
Elevi de liceu în bănci la examenul de bacalaureat (Epoch Times România)

Absolvenţii de liceu au susţinut astăzi, 1 iulie prima probă scrisă la bacalaureatul 2013: examenul de Limba şi literatura română.

Ne aşteptam ca în urma situaţiilor tensionate întâlnite în anii trecuţi, dar şi în urma avertizării venite din partea ministrului Muncii, situaţiile de fraudare a examenului să nu mai apară.

Un post de televiziune a semnalat Ministerului Educaţiei publicarea pe internet a subiectelor de la examen, înainte de începerea propriu-zisă a acestuia, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

Pe un forum despre SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ, au fost scrise înainte de examen următoarele:

O elevă a scris"Eu am aflat: tema şi viziunea despre lume aparţine simbolismului", la ora 8.30-8.45.

Un alt elev scrie "A picat text poetic de Tudor Arghezi sau Lucian Blaga", la ora 8.35

Discutarea pe Internet, pe un forum dedicat examenului de Bacalaureat, a subiectelor care urmau să fie date la proba de Limba şi Literatura Română înainte ca acestea să fie făcute public în mod oficial este un lucru care nu putea fi posibil.

În urma acestui anunţ, o echipă a Poliţiei a efectuat o percheziţie la centrul de examen de Bacalaureat din cadrul Liceului Dimitrie Bolintineanu din sectorul 5, pentru verificarea unei încercări de fraudare a examenului de bacalaureat.

Ca urmare a acestor evenimente, ISMB a declarat într-un comunicat:

"Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis, luni, 1 iulie, ca urmare a percheziţiei realizate de o echipă a Poliţiei la centrul de examen de Bacalaureat din cadrul Liceului Dimitrie Bolintineanu din sectorul 5, următoarele: schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor cinci persoane, precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori, eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu".

De asemenea, s-a hotărât eliberarea din funcţia de director, din cadrul şcolii gimnaziale Nr. 178 a persoanei care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al Comisiei din Centrul de Examen “Dimitrie Bolintineanu”.

ISMB a anunţat că o nouă comisie va fi numită în curând, comisie care va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise.

La postul de televiziune, Directorul Şcolii Centrale din Capitală, Noricica Cojescu a explicat că secretarul Comisiei de Bacalaureat este singurul care primeşte parola de dezarhivare a subiectelor. "Multiplicarea subiectelor este monitorizată video. Nicio altă persoană din afară nu are acces la subiecte".

Raluca Ţurcan, membru în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a declarat pentru acelaşi post că “Nu ne gândim la fondul problemei. Elevii nu sunt pregătiţi, profesorii nu sunt încurajaţi să performeze. Dacă aş fi ministru aş căuta unde s-a aflat într-adevăr problema. În anii anteriori a fost acordată o mare atenţie celulei de transmitere informatică".

În acelaşi timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă într-un comunicat de presă că "la momentul actual, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, efectuează percheziţii la un liceu situat pe raza sectorului 5 din Bucureşti, într-o cauză privind o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă(…)Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)".

Zeci de profesori au fost duşi la audieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii