Tibet: S-au autoincendiat alţi doi călugări şi o femeie. 117 cazuri din 2009

Reprezentaţi ai tibetanilor iau parte la o întâlnire în Dharamshala, 25 septembrie 2012
Reprezentaţi ai tibetanilor iau parte la o întâlnire în Dharamshala, 25 septembrie 2012 (Manjunath Kiran / AFP / GettyImages)

Radio Free Asia de la Dharamsala (India), oraşul în care se află sediul guvernului tibetan în exil, informează despre alte trei cazuri de autoincendiere în China. Este vorba despre civili de etnie tibetană care protestează împotriva anexării Tibetului la Republica Populară Chineză şi susţin întoarcerea lui Dalai Lama, relevă joi agenţia AGI.

Gravele incidente s-au înregistrat în prefectura din Alba, care aparţine provinciei Sichuan de sud-vest, vecină cu Tibet.

Două dintre victime au fost identificate ca fiind călugării budişti - Lobsang Dawa, de 20 de ani şi Konchg Woeser, de 22 de ani - care şi-au dat foc în mănăstirea Taktsang Lhamo Kirti. A treia a fost o femeie de 23 de ani, ale căror particularităţi nu au fost dezvăluite.

Autorităţile chineze, care au negat oficial acest incident, au ordonat incinerarea imediată a corpurilor, în scopul de a preveni demonstraţii de masă la înmormântări.

Numărul total de tibetani care au adoptat acest tip de protest a ajuns la 117 - din anul 2009. Cei mai mulţi dintre ei au murit din cauza arsurilor grave.