Regimul chinez suprimă tibetanii după autoincendieri

Priveghi ţinut de tibetan, 17 iulie 2012. Persecuţia tibetanilor s-a accentuat săptămâna aceasta în provincia Sichuan, unde s-au semnalat trei incidente de autoincendiere
Priveghi ţinut de tibetan, 17 iulie 2012. Persecuţia tibetanilor s-a accentuat săptămâna aceasta în provincia Sichuan, unde s-au semnalat trei incidente de autoincendiere (Lobsang Wangyal / AFP / GettyImages)

În această săptămână, după ce au avut loc încă trei autoincendieri, represiunea Chinei asupra tibetanilor a escaladat în provincia Sichuan, relatându-se bătăi şi somarea unor călugări tibetani bătrâni de către autorităţile Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru a fi interogaţi.

În urma a doua autoincendieri - una în 13 august şi una în 10 august - mai mulţi tibetani din provincia Sichuan au fost "bătuţi cu cruzime de poliţia armată", un om suferind leziuni grave la cap, a declarat Campania Internaţionala pentru Tibet (CIT) pe site-ul lor, pe 15 august.

"Localnicii care s-au adunat în locul unde au avut loc autoincendierile şi care strigau lozinci de protest, s-au confruntat cu poliţia, care avea bâte cu cuie în vârf", a declarat CIT, citându-i pe Kanyag Tsering şi Lobsang Yeshe, doi călugări exilaţi din Dharamsala, India.

După ce au sosit la faţa locului înarmaţi cu bâtele lor pline de cuie, poliţiştii au bătut protestatari şi au efectuat arestări în mod aleatoriu.

"O persoană era plină de sânge după ce a fost lovit în cap cu bâtele pline de cuie, dar nu se ştie nimic mai mult despre situaţia de acolo. Apoi a fost desfăşurat un număr mare de forţe de securitate în tot oraşul", au relatat călugării pentru CIT.

Cei doi tibetani care şi-au dat foc pe 13 august, în apropierea mănăstirii Kirti, au fost identificaţi ca fiind un fost călugăr în vârstă de 21 de ani, Tashi, şi un călugăr tibetan cu numele de Lungtok, în vârstă de circa 20 de ani. După ce şi-au dat foc, ei au mers pe strada Ngaba, care a fost numită "Drumul Eroilor." Ambii bărbaţi au fost duşi la spital cu arsuri grave. Potrivit raportului CIT, Lungtok a murit.

Autorităţile PCC au somat doi călugări de rang înalt de la mănăstirea Kirti, după ce au avut loc recentele autoincendieri. Din 2009, aproximativ patruzeci şi opt de tibetani şi-au dat foc pentru a protesta împotriva a ceea ce ei descriu ca represiunea chineză dură asupra culturii şi religiei lor.

"Călugărul care se ocupă de disciplină şi şeful afacerilor religioase de la mănăstirea Kirti au fost chemaţi în centrul judeţului Ngaba, de mai multe ori", au relatat Tsering şi Yeshe, într-o declaraţie comună, pentru Radio Free Asia (RFA). Ei au spus că autorităţile hărţuiesc călugării tibetani seniori ori de câte ori există tulburări sau auto-incendieri.

Potrivit celor doi călugări, autorităţile PCC vor încerca de această dată să exercite un control mai dur asupra călugărilor de la mănăstirea Kirti.

"Pentru a-şi exprima solidaritatea cu cei doi care şi-au dat foc pe 13 august şi pentru a consola membrii familiei, toate magazinele, hotelurile şi restaurantele deţinute de tibetani au rămas închise pe 14 august, în oraşul Ngaba", au declarat ei pentru RFA.

"Tibetanii au vizitat mai multe mănăstiri pentru a aduce ofrande şi a se ruga pentru protestatari decedaţi", au spus călugării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe