Sute de tibetani au fost reţinuţi în urma unor auto-incendieri

Coşciugul lui Jamphel Yeshi, mort în urma auto-incendierii pe 28 martie în New Delhi, este cărat la Templul Tsuglakhang, 30 martie 2012.
Coşciugul lui Jamphel Yeshi, mort în urma auto-incendierii pe 28 martie în New Delhi, este cărat la Templul Tsuglakhang, 30 martie 2012. (STR / AFP / Getty Images)

Poliţia şi forţele paramilitare din China au suprimat joi capitala tibetană Lhasa, arestând sute de persoane în urma unui val de proteste prin auto-incendieri.

Miercuri, o mamă tibetană a trei copii şi-a dat foc şi a murit în faţa mănăstirii Dzamthang Jonang din localitatea Barma, în estul Tibetului, potrivit grupului activist Free Tibet. Doi tineri şi-au dat foc în centrul Lhasa, la începutul acestei săptămâni, tot pentru a protesta împotriva a decenii de regim comunist în Regiunea Autonomă Tibet şi împotriva persecuţiei religioase.

Până acum au avut loc treizeci şi şase de evenimente similare în China, în principal în provincia Sichuan, unde trăiesc un număr semnificativ de tibetani.

Surse au declarat pentru Radio Free Asia, o agenţie de ştiri finanţată de guvernul SUA, că peste 600 de tibetani au fost arestaţi în urma auto-incendierilor. Localnicii din Lhasa sunt ţinuţi în centrele de detenţie de acolo, în timp ce persoanele din afară au fost expulzate din capitala tibetană.

"În urma auto-incendierilor, pelerinii din Kham şi Amdo sunt arestaţi arbitrar, unii fiind expulzaţi din Lhasa," a spus o femeie tibetană din Lhasa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, pentru RFA. Regiunile menţionate sunt situate în principal în provinciile Sichuan, Qinghai şi Gansu, precum şi în alte părţi din Tibet.

Mass-mediei străine îi este interzis să meargă în Lhasa, ceea ce face relatările dificil de verificat.

"Tibetanii care locuiesc în Lhasa au estimat că peste 600 de tibetani au fost reţinuţi pe 29 mai şi sunt acum ţinuţi în centrul de detenţie Gungthang Tsel", a adăugat femeia.

Femeia a spus că localnicii se tem să meargă în apropierea Palatului Potala şi Templului Jokhang, ca nu cumva să fie arestaţi de poliţia chineză.

"[Vânzătorii], care nu vin să îşi deschidă tarabele ambulante din apropierea Jokhang, sunt avertizaţi de poliţie că proprietatea lor va fi confiscată dacă nu îşi deschid magazinele", a relatat femeia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe