Tillerson susţine că SUA doreşte un dialog cu Phenianul “la un moment dat”

SUA nu urmăreşte să răstoarne regimul nord-coreean şi ar dori să poarte un dialog cu Phenianul la un moment dat, dar numai pe baza înţelegerii că acesta nu poate fi niciodată o putere nucleară, a declarat marţi secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Getty Images)

Adresându-se reporterilor la Departamentul de Stat al SUA, la câteva zile după ce Phenianul a testat cea de-a doua rachetă balistică intercontinentală, Rex Tillerson a reiterat faptul că Washingtonul a căutat să convingă Coreea de Nord să renunţe la programele de arme nucleare şi rachete balistice printr-o presiune paşnică.

“Nu dorim o schimbare de regim, nu urmărim prăbuşirea regimului, nu căutăm o accelerare a reunificării Peninsulei [Coreene], nu căutăm o scuză pentru a trimite armata noastră la nord de Paralela 38”, a afirmat Tillerson.

“Nu suntem inamicul vostru ... dar voi prezentaţi o ameninţare inacceptabilă pentru noi şi trebuie să răspundem”, a mai precizat înaltul oficial american, adăugând că administraţia preşedintelui Donald Trump speră ca, “la un moment dat, ei [regimul nord-coreean] vor înţelege că ne-ar plăcea să dialogăm cu ei”.

Totuşi, “una dintre condiţiile pentru convorbiri este ca în viitor Coreea de Nord să nu deţină arme nucleare sau abilitatea de a livra arme nucleare nimănui în regiune, cu atât mai puţin către teritoriul SUA”, a declarat el.

Coreea de Nord a promis că va dezvolta o rachetă dotată nuclear capabilă să lovească Statele Unite. Totodată, oficiali americani au afirmat că cel mai recent test nord-coreean arată că s-ar putea ca regimul să aibă acum o rachetă capabilă să atinge aproape orice punct al SUA.

La rândul său, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a declarat în weekend “cu mândrie” că cel mai recent test de rachetă, desfăşurat în 28 iulie, a demonstrat capacitatea Coreei de Nord de a lansa un tir “oriunde şi oricând” şi că “teritoriul continental al SUA este în raza noastră de acţiune”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.