Timoşenko cere poporului să îl înlăture de la putere pe „dictatorul” Ianukovici

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko.
Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Iulia Timoşenko, unul din liderii opoziţiei ucrainiene, şi fost premier al ţării, l-a comparat pe actualul preşedinte, Victor Ianukovici, cu Iosif Stalin, atenţionând că ţara poate deveni o „altă Coree de Nord”, dacă acesta va rămâne la conducere.

”Poporul ucrainean trebuie să ia imediat puterea şi să nu mai negocieze cu dictatorul”, a atenţionat Timoşenko. Acelaşi mesaj a fost transmis, miercuri, şi de liderul dreptei, Vitali Kliciko, care i-a acuzat pe Azarov şi Ianukovici de ”reprimarea demonstraţiilor şi colapsul economic”.

”Asistăm în Ucraina la apariţia unui nou Stalin. Dacă nu îl oprim acum cu ajutorul lumii democratice, vom avea aici o altă Coree de Nord”, le-a transmis Timoşenko miilor de ucraineni, într-un apel citit joi seară de fiica sa, Evghenia.

În timpul protestelor paşnice împotriva deciziei de a suspenda integrarea în UE şi a metodelor opresive folosite de guvernul de la Kiev, peste 300 de persoane au căzut victime abuzurilor comise de forţele de ordine ucrainene.

”Poporul ucrainean trebuie să ia imediat puterea şi să nu mai poarte negocieri cu dictatorul", le-a mai spus Timoşenko, care a accentuat asupra faptului că mesajul populaţiei trebuie transmis în continuare într-un mod ”paşnic”.

Avertizarea fostului prim ministru, simbolul „revoluţiei portocalii” din 2004, a venit foarte urgentă, confirmată de evenimentele ultimelor două săptămâni.

Iulia Timoşenko, care împreună cu Viktor Iuşcenko au dorit să aducă NATO în Ucraina, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Ajunsă la putere, Timoşenko a virat la scurt timp către Rusia, distrugând unitatea coaliţiei pro-Europa şi în final semnând acorduri privind livrarea de gaz extrem de dezavantajoase pentru Ucraina.

În 2010 Timoşenko a pierdut la limită alegerile în favoarea actualului preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe