"Toaletarea nu există!" Specialiştii se încăpăţânează să nu o menţioneze în cărţi

Copaci toaletaţi
Copaci toaletaţi (Doina Dascălu, Facebook)

"Toaletare! Toaletare! Toaletare! … Asta aud de câteva zile continuu în jurul meu. Despre toaletare sunt întrebată permanent. Este corect cum se face? Este corect să se facă în perioada asta? Ce trebuie făcut pentru ca toaletarea să fie corectă?

Păi, din punct de vedere al tuturor celor învăţate de mine şi al tuturor cărţilor de specialitate care mi-au trecut prin mână până acum TOALETAREA NU EXISTĂ! Specialiştii se încăpăţânează să menţioneze în cărţile scrise de ei doar tăierile de formare, tăierile de întreţinere şi tăierile de regenerare. Şi doar pe acestea le-am pus în practică şi în şcoală şi după ce am început să profesez. Atât!!! Şi atunci?! " scrie pe blogul sau Diana Culescu, "peisagist cu acte în regulă din 2006", cum se prezintă chiar ea.

(...)

"În final menţionez că m-am gândit la un moment dat şi la faptul că toaletarea ar putea să fie sinonimă cu una dintre intervenţiile specificate mai sus (de formare / de întreţinere / de regenerare), dar modul în care este ea aplicată în teren la ora actuală neagă toate principiile cunoscute de mine. Aşa că această variantă se exclude!", îşi încheie Diana expozeul.

Articolul în care peisagista a presărat poze din care se vede că prin aşa-zisa toaletare arborii sunt în genere doar ciumpăviţi sălbatic, fără nicio noimă a fost publicat în contextul în care, proaspăt aleasă primar al Capitalei, Gabriela Firea a promis toaletarea de urgenţă a copacilor din parcurile bucureştene, după ce în parcul Cişmigiu, o creangă s-a desprins dintr-un copac şi a lovit şase persoane.

Specialistii atrag însă atenţia că aşa-zisa toaletare a arborilor nu se face în timpul verii, căci poate duce la moartea copacilor. În sezonul cald, singurele tăieri pe care profesioniştii le recomandă sunt cele care au ca scop îndepărtarea ramurilor uscate şi nimic mai mult.

Articolul Dianei Culescu poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură