Tokes se judecă cu primăria Oradea după ce a arborat steagul secuiesc la balconul biroului său

Laszlo Tokes
Laszlo Tokes (Epoch Times România)

Europarlamentarul maghiar Laszlo Tokes a ajuns să se judece cu Primăria Oradea după ce a arborat steagul Ţinutului Secuiesc de la balconul biroului din Oradea şi s-a trezit cu poliţia locală la uşă, informează luni publicaţia Adevărul.

"Noi am arborat, pe 18 iunie, steagul secuiesc în semn de solidaritate cu fraţii maghiari din Ţinutul Secuiesc. Dar, în 19 august, a fost trimis la faţa locului un agent al poliţiei locale, iar a doua zi a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în care îl face răspunzător pe Tokes Laszlo de încălcarea Legii 185 din 2013", a informat, în cadrul unei conferinţe de persă, purtătorul de cuvânt al PPMT.

Oamenii legi au constatat că amplasarea "steagului publicitar" nu avea obţinut avizul de publicitate temporară, aşa cum prevede legea. În consecinţă, conducerea Primăriei Oradea a decis să-l sancţioneze pe europarlamentarul maghiar cu avertisment şi l-a somat ca într-o săptămână să dea jos steagul, altfel riscă să fie sancţionat cu o amendă cuprinsă între 30.000 ţi 50.000 de lei.

Tokes a catalogat drept "ridicolă şi scandaloasă" acţiunea autorităţilor locale şi a decis să păstreze steagul arborat, ajungând astfel să se judece în instanţă cu administraţia orădeană. După pledoaria avocatului lui Tokes, magistraţii Judecătoriei Oradea au amânat pronunţarea pentru 26 ianuarie.

Avocatul acestuia i-a explicat judecătorului că drapelul Ţinutului Secuiesc nu este unul publicitar pentru că nu aduce niciun fel de venit şi nu reprezintă vreun produs, ci este un simbol maghiar, iar arborarea lui ţine de libertatea de exprimare, garantată de Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne