Toţi candidaţii la prezidenţiale au votat viitorul preşedinte. Timofti: Nu am venit să fac conferinţă de presă

După 20 de ani de la ultima alegere a preşedintelui de către popor, duminică 30 octombrie, oficialii moldoveni, alături de candidaţii la funcţia de preşedinte şi cetăţeni, votează viitorul preşedinte al Republicii Moldova.
Maia Sandu, alegerile prezidenţiale din RM, 30 octombrie 2016
Maia Sandu, alegerile prezidenţiale din RM, 30 octombrie 2016 (captură foto / privesc.eu)

Dintre oficialii moldoveni, primul care s-a prezentat duminica, 30 octombrie la vot a fost prim-ministrul Pavel Filip. Acesta a votat „cu gândul că viitorul preşedinte va înţelege foarte bine contextul prin care trece R. Moldova şi va contribui de comun acord cu toţii la modernizarea RM”.

Candidatul liberal, Mihai Ghimpu a venit la secţia de votare să-şi exprime alegerea „pentru libertatea şi unitatea neamului nostru, pentru munţi şi mare, că e greu să trăieşti fără ele, pentru o zi în care să revină fericirea pe acest pământ”.

„Eu nu am venit să fac conferinţă de presă, am votat şi atât, daţi-mi voie să plec că am alte probleme. La revedere”, a afirmat preşedintele Nicolae Timofti, urcând în grabă în maşina de serviciu.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, cel care în campania electroală a susţinut-o pe Maia Sandu, a mărturisit că a votat pentru „o personalitate pe care vreau s-o văd preşedintele Republicii Moldova, care are misiunea de a scoate ţara din impas, să mobilizeze clasa politică la reformele la care ne aşteptăm şi să contribuie la ieşirea din criză. Sper foarte mult că astăzi va fi ales preşedintele care reprezintă forţele de opoziţie”.

Candidatul independent Silvia Radu a menţionat că a votat pentru ţara în care trăieşte, „aştept ca ţara noastră după acest scrutin să fie condusă de o persoană integră, care are o viziune clară asupra viitorului ţării noastre. Indiferent cine va fi preşedinte, îi urez mult succes în continuare”.

„Am ales începutul schimbării, să trăiesc într-o ţară liberă de aşa-zişi politicieni. Am votat pentru viitorul copiilor mei şi a întregii ţări, pentru schimbare. După 25 de ani de subzistenţă avem nevoie de un trai decent, de o ţară în care să vrei să trăieşti, nu să pleci. Am votat pentru întoarcerea miliardului şi sancţionarea celor care s-au făcut vinovaţi de acest lucru, pentru reforma adevărată a justiţiei şi nu cea mimată până acum. Am votat pentru întărirea imaginii instituţiei prezidenţiale şi îmbunătăţirea pe plan intern cât şi extern a celorlalte instituţii de stat. Este un început după 16 ani de aşa-zise alegeri a preşedintelui, astăzi avem ocazia să alegem un preşedinte al poporului”, a punctat, conform privesc.eu, liderul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase.

Candidatul din partea fracţiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco a menţionat că, pentru prima dată a votat pentru un candidat pe care îl cunoaşte foarte bine. „Am votat pentru o lichidare rapidă a acestui sistem anticonstituţional, pentru dizolvarea rapidă a parlamentului şi pentru calea spre alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Ciubaşenco.

„Am venit cu speranţa că Republica Moldova se va uni cu România. Sper ca acest scrutin elecoral se va transforma într-o veritabilă placă turnantă şi de acum încolo drumul nostru spre realizarea dezideratului naţiunii române este pavat şi are viitor. Din cauză că RM este un stat de model gubernial rusesc în care instituţiile sunt în exces demult şi aparatul fincţionăresc este la dispoziţia partidelor politice, RM niciodată nu va deveni un stat prosper care va exista pentru cetăţeni”, a mărturisit candidatul din partea Partidului „Dreapta”, Ana Guţu.

Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu s-a prezentat la secţia de votare. Acesta şi-a exprimat votul pentru viitorul european al R. Moldova. Candu a mai adăugat că îşi doreşte ca viitorul preşedinte să fie un garant al Constituţiei, să fie parte "prin activitatea sa, în toate reformele pe care şi le propune Guvernul şi Parlamentul, iar autorităţile să accepte voinţa cetăţenilor indiferent de alegerea lor de astăzi. Preşedintele RM are anumite competenţe, să supravegheze activitatea Parlamentului şi a Guvernului şi să intervină atunci când este necesar, mai ales când sunt abuzuri şi să direcţioneze prin presiunea societăţii ca doleanţele poporului să fie realizate”.

Candidatul socialist, Igor Dodon a precizat că a venit să voteze împotriva celor care au fost la guvernare pe parcursul ultimilor 7 ani. „Am votat împotriva oligarhiei. Am venit la urna de vot în speranţa unei vieţi mai bune, pentru o Moldova prosperă. Sunt ferm convins că astăzi ar putea să fie şi primul şi ultimul tur”, a declarat încrezut Dodon.

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă consideră că timp de 25 de ani moldovenii mereu au ezitat şi au căutat mereu să aleagă între est şi vest. „Dacă de data asta nu vom reuşi să confirmăm că vrem să ne îndreptăm spre Uniunea Europeană, atunci mă tem că Moldova va intra din nou într-o fază de criză şi incertitudine”, a menţionat candidatul PPEM.

„Eu am votat contra minciunilor care au fost timp de 25 de ani. Am votat ca într-un timp foarte scurt Moldova să ajungă la un nivel egal cu Norvegia”, a punctat candidat independent, Maia Laguta.

„Am votat pentru ca la conducerea RM să vină oameni oneşti şi corecţi care să ne reprezinte pe noi oamenii care ne dorim să trăim o viaţă cu demnitate aici în RM. Aceste alegeri sunt extrem de importante”, a afirmat candidatul fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe