Traian Băsescu, atac lansat de la Cotroceni

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.11.2013

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, în care şi-a prezentat opinia referitoare la modificarea Codului Insolvenţei, la scandalul cu Sorin Roşca Stănescu, la negocierile dintre Guvernul Ponta şi FMI, precum şi despre „business-ul agricol al familiei Băsescu”.

Avertisment legat modificarea Codului Insolvenţei

"Vreau să încep cu un avertisment legat de ceea ce înţeleg să se petrece în legătură cu mediul audio-vizual. Multe posturi de televiziune au semnalat o ordonanţă de urgenţă legată de insolvenţa care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară: încetarea emisiilor până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni şi era vădit că televiziunile şi radiourile erau o ţintă", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a continuat: "slavă Domnului, datorită presei în primul rând, datorită discuţiilor pe care le-am avut cu Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa. Am întors săptămâna trecută în Parlament o lege de modificare a legii 41 din 1994, care este legea de funcţionare şi organizare a SRR şi a SRTV. În cuprinsul acestei legi, la articolul 43, se dădeau 3 soluţii pentru radioul şi televiziunea publică în mod deosebit. În primul rând, SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. A doua variantă era că SRR şi SRTV pot dobândi calitatea de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existente. Punctul trei spune că SRR şi SRTV pot achiziţiona părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale deja existente. Toate acestea mă fac să suspectez că Guvernul şi majoritatea Parlamentară au ca ţinte televiziunea română şi radioul. Situaţia este foarte dificilă la radioul şi televiziunea publice".

În opinia şefului statului, obiectivul acestei modificări este punerea sub control de partid a televiziunii şi radioului publice.

"Sunt televiziuni private care au resurse financiare care ar putea face din televiziunea română o anexă a unui grup media deja existent. Probabil de aici şi furia domnului Voiculescu şi a televiziunii dânsului din ultimele săptămâni. Ţinta legii de modificare este punerea sub control de partid a televiziunii şi radioului publice. Sper ca parlamentul să ţină cont de observaţiile pe care le-am făcut. Se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi televiziunea română. Am ajuns la această concluzie ca urmare a doua acte normative promulgate de Guvern", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu, despre ultimul scandal cu SRS

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a făcut miercuri o declaraţie politică acuzând faptul că în conturile de campanie ale Alianţei D.A. ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari americani care nu au fost declaraţi în anul următor în Monitorul Oficial, conform prevederilor legale. Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat şi a început o investigaţie în urma afirmaţiilor senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu potrivit cărora Alianţa D.A. ar fi beneficiat de finanţări ilegale în 2004.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că SRS este "un mincinos prost", deoarece a lansat un document fals şi că liberalul ar trebui să meargă, dacă se dovedeşte că nu are dreptate, unde a mers "înalt prea sinucisul Adrian Năstase".

Vineri, preşedintele a ţinut să aprofundeze subiectul:

"Al doilea subiect pe care aş dori să-l abordez este legat de întâmplarea cu Sorin Roşca Stănescu. Îmi menţin integral caracterizarea pe care i-am făcut-o ieri seară, dar aici a fost vorba de un joc mult mai larg şi pe care l-am înţeles din prima clipă. Promovarea acestei minciuni nu a fost întâmplătoare. O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din luna februarie şi ele au fost investigate de poliţie. Nimeni nu putea da o soluţie favorabilă pe aceste documente, desigur. Ieşirea publică a domnului SRS a fost una precipitată. A preluat el documentele aruncate de fundaţie la poliţiei în luna februarie pentru că intrase în dificultate pentru că anterior făcuse o declaraţie că eu şi alţii aveam conturi în Seychelles. Fiind un om laş şi realizând că n-avea acoperire parlamentară, şi-a dat seama că trebuie să schimbe registrul. Eu i-am intentat o acţiune în instanţă pentru declaraţia iniţială. Aş vrea să vă clarific povestea acestor documente pe care le-a scos domnul Sorin Roşca Stănescu şi le-a distribuit în presă cu afirmaţii mincinoase.

Ele vin de la o firmă din Cipru, pentru că este firma prin care Sorin Ovidiu Vantu a spălat bani, iar acest lucru se află acum în investigarea procurorilor. Fac această afirmaţie nu pentru că ştiu ce au în dosar procurorilor, dar ştiu ce am cerut în mod repetat preşedintelui Ciprului. Deschiderea comisiei rogatorii pentru ca procurorii români să aibă acces la informaţii cu privire la mişcări de bani făcute de societăţi înregistrate în Cipru de către cetăţeni români. Am avut probleme mari pentru că solicitările la nivelul parchetelor nu a primit răspunsuri pozitive. Ghinionul lui SRS şi lui SOV şi neinspiraţia de a utiliza asemenea falsuri este subliniată şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani şi domnului Popa, care se afla în Indonezia. Îl ştiu pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate pe lângă preşedintele Indoneziei pentru că România să afle aceste informaţii. Oamenii şi televiziunile care i-au promovat au avut ghinion. Asta explică şi reacţia pripită de aseară a lui SOV, pentru ca el este parte a acestei manopere. Lansarea către poliţie, cu sprijinul Fundaţiei domnului Voiculescu, a avut rolul de a pune procurorii şi ofiţerii anchetatori pe drumuri greşite să caute prin SUA bănci în speranţa că dosarul va fi atât de mult întârziat încât o să se îndeplinească dorinţa domnilor SOV, SRS, Victor Ponta şi Crin Antonescu să-mi expire mandatul şi să înceapă să controleze ceea ce se întâmplă în Parchete. Voi proteja justiţia în faţa politicului până în ultima zi a mandatului meu. Îi avertizez că sunt foarte hotărât, fie că vorbim de domnul Voiculescu, fie că vorbim de domnii Ponta, Antonescu sau Roşca Stănescu, este bine să nu aibă nicio speranţă că în ultimele 12-13 luni ale mandatului voi fi mai puţin vigilent în a apăra justiţia de interferenţele politicului.

Pentru că domnul preşedinte al Senatului Crin Antonescu vrea să facă şi o comisie parlamentară prin care s-ar fi văzut cum a spălat preşedintele bani, îl rog pe domnul Crin Antonescu să-l întrebe pe domnul Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă 229.772 de dolari şi să-l mai întrebe de o altă dată, 30.12.2004, dacă i s-a virat cumva, tot de la aceeaşi firmă suma de 486.00 de euro şi eventual pentru care servicii. Poate îi spune domnului Crin Antonescu. Cam asta despre marele senator al patriei Sorin Roşca Stănescu, foarte susţinut de domnul Crin Antonescu pentru o comisie. Dar să se grăbească, pentru că dosarul de spălare de bani merge înainte. Şi poate îl cheamă şi pe Vantu la o audiere. Ce ghinion, să cazi exact pe o firmă despre care preşedintele ştia", a declarat Traian Băsescu.

Declasificarea arhivei Dunării Operativ

"Am văzut o solicitare de desecretizare a Dunării Operativ, de către verişoara care a fost turnată de Dan Voiculescu. Vreau să îi spun că în CSAT din data de 1 octombrie am iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a Dunării Operativ. Solicitarea a fost respinsă de premierul Victor Ponta. Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă Serviciului de Informaţii Externe şi CNSAS, primului să treacă la predarea arhivei Dunărea Operativ, iar CNSAS-ului că poate prelua arhiva. Am fost informat astăzi de SIE că arhiva poate fi preluată. N-aş vrea să creăm aşteptări. Dunărea nu este Crescent, Crescent nu este în România. Am vrut să facă această precizare", a precizat preşedintele.

Negocierile dintre Guvern şi FMI

La finalul discursului său, şeful statului a ţinut să tragă un semnal de alarmă: "Sunt în posesia proiectului de scrisoare rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o cred primul, o spun şi acum - este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc. Măsurile la care guvernul s-a angajat lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru evoluţia economică a României. Rog public Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile care şi le-a asumat. Dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie - şi să-i ajutăm pe cei cu cele mai mici venituri, şi să indexăm pensiile, şi să-i dăm economiei o şansă să-şi reia creşterea".

Despre afacerile agricole ale familiei Băsescu

Preşedintele a considerat necesar să clarifice situaţia „business-ul agricol al familiei Băsescu”.

"Vrea să vă spun să confirm că mi-am dorit să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana. Am încercat să-l iau eu, iar banca nu mă putea finanţa cu o asemenea sumă din cauza veniturilor. Este credit ipotecar pentru agricultură. Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să-l trec pe numele meu, pentru că eu vreau să fiu fermierul şi nu văd nimic rău în asta. Am auzit că se vorbeşte de tot soiul de oameni cu probleme cu legea care ar fi lucrat pământul. Lucrurile s-au făcut pe un contract cu o firmă extrem de puternică ce nu este din sudul ţării. La această suprafaţă nu poţi avea şi pământul, şi maşinile în acelaşi timp. Cu salariul de preşedinte nu poţi face un credit pentru a cumpăra 291 de hectare de teren. Vă îndemn şi pe voi să cumpăraţi teren, pentru că o să vă dea satisfacţii", a încheiat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor