Traian Băsescu îi cere din nou lui Victor Ponta să renunţe la acciza pe carburanţi

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat marţi premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă, cerându-i să renunţe la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a accizei pe carburanţi. Şeful statului îl avertizează pe premierul Victor-Viorel Ponta că introducerea accizei va genera scumpiri, inflaţie şi scădere a consumului, la nivel general:

"Stimate domnule prim-ministru Victor-Viorel Ponta, revin cu solicitarea de a renunţa la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii anunţate a accizei la carburant întrucât prin această măsură s-ar pune o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic, dar şi asupra consumatorului individual. Efectele acestei creşteri, cu 42 de bani a litrului de benzină şi motorină, se vor concretiza într-o creştere a preţurilor care va genera inflaţie, precum şi o scădere a consumului, atât la nivelul cetăţeanului, cât şi al societăţilor comerciale", afirmă Băsescu în scrisoarea către premier.

Şeful statului avertizează că introducerea accizei va lovi direct în transportatori, căci va duce la pierderea competitivităţii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri. "În plan intern, această majorare va forţa societăţile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creştere a preţurilor", mai arată Băsescu în scrisoare.

"Un alt domeniu potenţial afectat este agricultura, care, în anul 2013, a avut o contribuţie decisivă la înregistrarea de către România a unei creşteri economice peste aşteptări. Creşterea accizei cu 7 eurocenţi nu ar face altceva decât să frâneze o dezvoltare în continuare a acestui sector, mai ales în cazul în care condiţiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca şi în anul anterior" afirmă Traian Băsescu.

Preşedintele îi mai atrage atenţia premierului că scumpirea carburanţilor va afecta serios populaţia, urmând să creeze "un dezechilibru semnificativ între puterea de cumpărare şi venituri".

În consecinţă, şeful statului îi cere lui Victor Ponta să ia în considerare renunţarea la aplicarea măsurii de creştere a accizei la carburant, afirmând că "bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite, astfel încât această creştere de preţuri nu este necesară", scrie preşedintele.

"De asemenea, am convingerea că măsurile luate pentru reformarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor genera o mai bună colectare a veniturilor în anul 2014, aşa cum v-aţi angajat public", concluzionează preşedintele Băsescu.

Reamintim că Traian Băsescu a fost un adversar declarat al introducerii acestei taxe, încă de la anunţarea ei. Susţinând permanent că acciza nu este nimic altceva decât un bir ce va fi direcţionat către finanţarea campaniilor USL - rupt în prezent - şeful statului a refuzat să semneze, în 2013 atât bugetul, cât şi memorandumul cu FMI, deoarece includea prevederi cu privire al acciză.

În urma negocierilor între palate şi a discuţiilor purtate cu FMI, introducerea accizei a fost amânată până în aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne