Traian Băsescu, în "vizită" la Parchetul Militar

La scurt timp după ce a fost pus sub acuzare pentru spălare de bani în dosarul Căşuneanu, fostul preşedinte Traian Băsescu ajunge din nou în faţa procurorilor.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului Militar din Capitală într-un dosar deschis în urma unei plângeri depuse de senatorul Ioan Ghişe.

"Am fost chemat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru o declaraţie legată de plângerea pe care a făcut-o senatorul Ghişe că a fost evacuat de la ceremonia desfăşurată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale din 2012. (...) Am dat o declaraţie", a afirmat Traian Băsescu la ieşirea din sediul Parchetului Militar, citat de Agerpres.

Senatorul Ioan Ghişe a depus iniţial o plângere la Parchetul General în care l-a acuzat pe Traian Băsescu că a ordonat ofiţerilor SPP să îl dea afară de la recepţia de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni. Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

"Când am pus mâna la gât să scot cravata m-au imobilizat doi ofiţeri SPP de braţe şi m-au scos afară din mulţime, au răsturnat şi o platformă pe care se aducea şampania, pentru că pe tricoul pe care îl aveam sub cămaşă scrie 'Poporul a decis, Băsescu e demis şi poporul este suveran'", declara atunci Ioan Ghişe.

Senatorul susţinea că ar fi dorit un protest paşnic şi nu să scandeze, ci doar să-şi prezinte mesajul de pe tricou, considerând că recepţia de Ziua Naţională oferită de şeful statului de la acea vreme era un loc propice în acest sens.

Preşedinţia a precizat la scurt timp după incident că Ioan Ghişe a fost îndepărtat de forţele de ordine de la recepţia oferită la Palatul Cotroceni pentru că politicianul "a încercat să creeze un incident".

"Am fost ieri, am stat trei ore şi jumătate la Parchetul Militar, am citit conţinutul dosarului şi am dat o declaraţie. Am constatat că am depus plângerea în ianuarie 2013 şi am fost audiat la Parchetul General (...) după un an de zile, adică în februarie 2014, au declinat competenţa prin ordonanţă şi au transferat dosarul la Parchetul Militar, pentru că plângerea penală a fost îndreptată de mine împotriva lui Traian Băsescu şi împotriva lucrătorilor SPP care m-au agresat.

Eu am îndreptat plângerea împotriva lui Traian Băsescu pentru că el exercita în mod abuziv funcţia de preşedinte şi este şeful dispozitivului de spp-işti care îi asigură protecţia. Nu şeful militar, dar preşedintele României, potrivit Constituţiei şi legii, este şeful CSAT, adică pe linie ierarhică militară este şeful tuturor militarilor din România", a declarat Ioan Ghişe, miercuri, la Antena 3.