Traian Băsescu: Iohannis e mai puţin implicat sufleteşte

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu este deloc mulţumit de succesorul său de la Cotroceni, Klaus Iohannis, pe care îl acuză că are o implicare sufletească mai mică decât o avea el ca şef al statului.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis nu pune destul suflet în activitatea de şef de stat, se limitează la partea de reprezentare, pe care, uneori, o tratează cu "superficialitate", a declarat duminică, la Digi 24, liderul PMP Traian Băsescu.

"Este mai puţin implicat sufleteşte. Se face această comparaţie la dinamismul pe care eu îl aveam, bun, rău, acceptat, neacceptat, dar eram prezent, iar domnul Iohannis are cu totul altă abordare. Adică, se limitează strict la partea de reprezentare, fără a se implica foarte mult şi - nu vreau să insinuez ceva foarte rău -, dar, se pare că şi cu oarecare superficialitate în pregătirea chiar a acestor evenimente care ţin de activitatea de politică externă", a declarat Traian Băsescu, citat Agerpres.

Pentru a-şi susţine afirmaţia, fostul preşedinte a dat ca exemplu concluziile unui Consiliu European în care s-a discutat despre unificarea pieţei energetice a UE.

"Deşi ne dezavantaja total, domnia sa nu a observat, nu a amendat prevederea, că piaţă unificată, piaţă unificată, dar preţurile de achiziţie rămân secrete. Or, ăsta a fost jocul Germaniei care are un rabat special în relaţiile cu Federaţia Rusă", a punctat Traian Băsescu.

În opinia fostului şef de stat, Klaus Iohannis ar fi putut influenţa decizia luată la acel Consiliu European.

"Cu 48 de ore înainte, preşedintele Consiliului European, în speţă Donald Tusk, trimite tuturor membrilor Consiliului European proiectul de concluzii, deci proiectul deciziilor. Dacă sunt lucruri care nu convin ţării tale se începe o mişcare absolut normală. Pui consilierii să sune la omologii lor de la cabinetul lui Donald Tusk: atenţie — România nu este de acord cu formularea de la articolul 18, paragraful 5, şi propunerea noastră de formulare este asta.

Pui consilierii să sune la cabinetul preşedintelui Comisiei Europene. Se produce discuţia preşedintele României cu Jean-Claude Junker sau cu Tusk, care, la rândul lor, înainte să facă modificarea, informează şi statele membre.

Şi, în sfârşit, la două cancelarii este bine să-ţi pui consilierii să sune, la cancelaria preşedintelui Hollande, pe care-l avertizezi: nu ne convine formularea, şi la cancelaria lui Merkel, pe care o avertizezi că nu-ţi convine ceva. Cu certitudine, dacă ai declanşat această informaţie că România nu este de acord cu anume formulare, vă asigur că se vor găsi soluţii pentru ca şi România să plece mulţumită de la Consiliu", a explicat Băsescu.