Traian Băsescu: Revoluţia a fost confiscată de către linia a doua comunistă

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, la sediul PMP, că "Revoluţia a fost confiscată de către linia a doua comunistă", afirmând că nici Ilie Botos, nici Laura Codruţa Kovesi şi nici Tiberiu Niţu, actualul procuror general, nu au reuşit să facă lumină în dosarul Revoluţiei.

Întrebat de jurnalişti, la plecarea de la sediul PMP, despre înregistrarea realizată la Cotroceni în data de 9 septembrie 2009 şi postată pe pagina sa de Facebook, în care fostul preşedinte are o discuţie aprinsă cu procurorul general al României de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, cu privire la situaţia dosarelor Mineriadelor şi Revoluţiei, Traian Băsescu a declarat că a propus-o pe Kovesi pentru un nou mandat de procuror general deoarece aceasta a afirmat că "va acţiona cu celeritate".

"A spus că va acţiona cu celeritate, a fost lucrul care m-a determinat să o propun apoi pentru un nou mandat. Dar Kovesi nu e o excepţie, nici Botos nu a făcut lumină, nici Niţu", a declarat Băsescu.

Totodată, Băsescu a afirmat: "Niţu mi-a promis înainte să îi semnez decretul că se va ocupa de cele două dosare în termen de un an. Cazanciuc a zis că un an e rezonabil. Vara trecută, l-am sunat să îl întreb în ce stadiu suntem. Nu era gata. Cu câteva zile înainte să îmi termin mandatul, l-am întrebat şi a zis că nu e gata. Oricât ar fi de binevoitori procurorii generali, există ceva în spatele lor care blochează acest dosar."

"Poziţia mea nu e îndreptată împotriva vreunui om. Poziţia mea e îndreptată către nevoia de a clarifica ce s-a întâmplat la Revoluţie. Orice om vrea să ştie de ce au murit atâţia oameni şi care au fost mecanismele care au făcut ca după alegerile din mai 1990 să aduci minerii la Bucureşti când aveai o forţă politică atât de mare.", a ţinut să sublinieze fostul preşedinte.

"Iar pentru mine sunt episoade care ar veni în continuarea condamnării comunismului pe care am făcut-o şi e clar că Revoluţia a fost un moment de răsturnare a regimului comunist, dar şi de confiscare a răsturnării de către linia a doua comunistă.

Obiectivul şi solicitarea mea nu este "vreau să fie băgat în puşcărie x şi y", dar un stat care se pretinde democratic să nu facă lumină în acest subiect şi să spună aşa s-au întâmplat lucrurile ,nu au fost terorişti, Ceauşescu a trimis armata (..) sunt lucruri pe care trebuie să le rezolvăm dacă vrem să ne respectăm, dacă nu, ne ocupăm de altceva. (...)", a declarat Traian Băsescu.

Reamintim că România a fost condamnată din nou la sfarşitul lunii ianuarie 2015 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesoluţionarea „dosarului Revoluţiei”, având de plătit de această dată suma de 832.500 euro către 81 de persoane. În evenimentele din 13-15 iunie 1990 au murit 100 de oameni, iar 1.300 au fost răniţi.

"Speţa dedusă judecăţii Curţii reprezintă cea mai gravă tergiversare a unei anchete penale dintr-o ţară, cu care CEDO s-a confruntat în istoria sa. Pe de altă parte, este vorba de cea mai gravă crimă comisă într-o perioadă în care nu era declarat un război, din istoria recentă a Europei", explica recent, într-un interviu pentru Epoch Times, avocatul Antonie Popescu.

Pentru mai multe detalii despre cum a fost îngropat "Dosarul Revoluţiei" va invităm să citiţi interviul în două părţi (1 şi 2) acordat publicaţiei noastre de Antonie Popescu, avocatul care a reprezentat Asociaţia 21 Decembrie la CEDO.

De asemenea, la cererea CEDO, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, să redeschidă dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". În acest dosar sunt 34 de învinuiţi, printre care Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac precum şi alţi ofi ţeri superiori.

Însă, potrivit preşedintelui "Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România", Viorel Ene, dosarul "Mineriadei" este redeschis doar parţial: "Este doar cel care priveşte morţii şi răniţii din 13-15... Dar mai sunt alte trei dosare! Unul care priveşte relele tratamente din unităţile militare, în care e implicat generalul Victor Athanasie Stănculescu. Că a găzduit şi echipat cu uniforme militare o mie de mineri ce urmau să constituie Garda Naţională sub conducerea directă a lui Ion Iliescu. Mai e şi dosarul aducerii trenurilor cu mineri în Bucureşti şi altul cu pontarea fictivă a acestora la locul de muncă".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne