Traian Băsescu: România în pericol să fie deturnată către Est

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Aflat la Cluj la o dezbatere Publică organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra pericolului contaminării României cu microbul care "a îmbolnăvit" Ucraina şi ţările fost comuniste, în condiţiile în care actuala putere sfidează regulile UE, ceea ce îndreaptă România către Est.

Atacurile USL-ului la justiţiei, modul în care funcţionează Parlamentul, aservit intereselor USL, corupţia şi evenimente precum puciul din 2012 şi Marţea Neagră din Parlament, au fost şi sunt factori de natură să slăbească statul de drept, a atras atenţia Băsescu.

"Fără a face politică, România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012. Orice declaraţie pe care o fac, în următoarele 30 de minute este în toate cancelariile europene. În vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă România să intre în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, urmând ca ulterior să intre şi cu frontierele terestre. Evenimentele din vara lui 2012 (referendumul de demitere a lui Băsescu n.r.), din 2013, atacurile la justiţie la procurori, au fost de natură să ne descalifice, şi au pierdut românii, în primul rând ca credibilitate dar şi economic.", a declarat Băsescu, preluat de hotnews.

Rapoartele despre România trag din ce în mai multe semnale de alarmă la adresa presiunilor politicului asupra justiţiei şi vorbesc tot mai des despre lipsa de independenţă a mijloacelor mass media. "Cu patron turnător, e greu să te numeşti presa liberă.", a declarat Băsescu făcând trimitere spre trustul Intact, deţinut de Dan Voiculescu, preşedinte PC şi "titularul" unei condamnări la închisoare pentru 5 ani.

Şeful statului i-a acuzat de ipocrizie pe cei ce încearcă să îndrepte ţara spre Estul comunist, ascunzându-se în spatele sloganului "Noi nu stăm în genunchi (în faţa UE n.r.)."

"Fraţilor, nimeni nu ne cere să facem altceva decât ceea ce ne-am asumat." a reamintit Băsescu clasei politice, susţinând ca drumul ţării nu poate fi decât înspre Vest.

"E mult mai uşor să priveşti spre Uniunea Eurasiatică, dar eu încă nu am văzut român cu ochii oblici!" a punctat şeful statului.

În jurul nostru nu este linişte, a arătat Băsescu, Ucraina este pusă în situaţia de a avea o mare dezbatere în care să se decidă dacă ţara se va îndrepta spre UE sau înspre Uniunea Eurasiatică, în timp ce Moldova (unde pe 2 februarie Găgăuzia şi-a arătat în cadrul unui referendum, declarat ilegal, opţiunea pro-rusă) este pusă în situaţia de a avea parte din teritoriu ieşită de sub controlul său.

În sud, în Bosnia-Herţegovina sunt tulburări, a completat Băsescu, arătând că în jurul nostru nu este pace şi, în astfel de condiţii, "contaminarea României este uşoară atunci când instituţiile statului sunt slăbite, justiţia denigrată", aceste riscuri fiind generate de mulţi dintre actualii politicieni.

"Nu toată lumea şi toţi vecinii noştri, mai apropiaţi sau nu, vor ca Roamnia să aibă succes în UE. Depinde însă enorm de reacţia populaţiei!”, a atras atenţia preşedintele.

"Drumul nostru nu poate fi decât pe direcţia pe care am mers până acum", a mai afirmat Băsescu, cerându-le românilor să sprijine "mâna de oameni politici" conştienţi de ce au de făcut. Băsescu a făcut un apel către populaţie să îşi mărească exigenţa faţă de oamenii politici când vine vorba de lege şi să nu fie tolerantă faţă de corupţie.

"Mâna de oameni politici conştienţi de ce avem de făcut are nevoie de susţinerea populaţiei, şi eu am încredere că politicienii care încă menţin cu toată energia lor drumul spre vest al României şi integrarea europeană deplină vor găsi suport în populaţie pentru a continua acest drum pentru că altfel riscul este să rămânem într-o zonă gri în care să nu fim nici europeni nici ne-europeni, iar asta ne va aduce costuri uriaşe.", a făcut Băsescu apel către cetăţeni.

În finele discursului în care Băsescu a făcut o scurtă prezentare Fundaţiei Mişcarea Populară şi partidului generat din ea:

"Eu am avut ideea înfiinţării unei fundaţii (Fundaţia Mişcarea Populară n.r.) care apoi să genereze un partid care să duca o altfel de politică, politica statului, politica de modernizare a statului român şi, de ce nu, a apropierii de Republica Moldova", a mai declarat Băsescu, subliniind faptul că el personal nu a încercat niciodată să dicteze politica Fundaţiei.

Acest partid generat de Fundaţia Mişcarea Populară ar fi trebuit să fie apt să înlăture USL-ul de la putere la alegerile din 2016, a mai declarat Traian Băsescu, felicitând PMP-ul pentru că se se dovedeşte apt să intre şi în bătălia pentru europarlamentare din acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne