Traian Băsescu: Sunt lideri care ţin direcţia Vest şi lideri care susţin "Hai s-o dăm mai cu Rusia, mai cu China"

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Aflat sâmbătă la Predeal, preşedintele Traian Băsescu a declarat că va merge la vot şi că îi chemă pe toţi românii să voteze, pentru ca votul lor va arăta direcţia, "Sunt lideri care ţin direcţia Vest şi lideri care susţin - Hai s-o dăm mai cu Rusia, mai cu China", a subliniat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu se află la Predeal împreună cu soţia sa şi a declarat că după alegerile de duminică există riscul ca România să revină "într-o zonă gri" în care să arate din nou că nu ştie direcţia.

"De şapte luni auzim numai atacuri la Uniunea Europeană, la partenerii transatlantici, ori asta destabilizează drumul consolidării noastre în structurile euroatlantice şi ne pune sub semnul întrebării. Există riscul ca după aceste alegeri să revenim într-o zonă gri în care să arătăm din nou că nu ştim direcţia. Asta mă îngrijorează", a afirmat preşedintele.

Întrebat dacă va vota, Traian Băsescu a răspuns râzând: "Cum să nu mă duc la vot? Mă duc şi chiar îi chem pe toţi românii la vot pentru ca votul lor va arăta direcţia. Sunt lideri care ţin direcţia Vest şi lideri care susţin - Hai s-o dăm mai cu Rusia, mai cu China. În funcţie de votul de mâine al românilor, vom înţelege ce vrea poporul, după ce iniţial a vrut Uniunea Europeană şi America. În orice caz, eu voi vota pentru Uniunea Europeană şi America, şi nu pentru soluţii neclare la problemele României".

Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii sâmbătă după-amiază, când a ieşit, la volanul maşinii sale, din vila de protocol de la Predeal la care este cazat.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung": "Linşaj mediatic" la Antena 3 şi sfaturi pentru USL de la Vocea Rusiei

Pentru a doua oară în mai puţin de o lună, în cotidianul german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) a apărut recent un articol despre campaniile de instigare la ură pe care postul TV Antena 3 le-a lansat împotriva celor care luptă împotriva corupţiei din România.

Semnatarul articolului, Karl Peter Schwarz, a scris amănunţit despre atacurile repetate ale Antenei 3 asupra preşedintelui ANI, Horia Georgescu, asupra judecătorului Cristian Danileţ, membru al CSM, şi asupra judecătoarei Iulia Motoc, de la Curtea Constituţională a României (CCR) - oameni care luptă contra corupţiei.

Jurnalistul german aminteşte în articol că Georgescu a fost prezentat drept "gunoi" şi "maimuţă", Iulia Motoc a fost descrisă drept "bolnavă psihic", iar despre judecătorul Danileţ s-a sugerat la postul familiei Voiculescu că ar fi pedofil, după prezentarea unei fotografii în care apărea alături de fiica sa, relevă evz.ro.

"Campania de instigare la ură dusă de cinci săptămâni de trustul media Intact al lui Dan Voiculescu, fost colaborator al Securităţii, contra lui Horia Georgescu, este fără precedent - un linşaj mediatic", se apreciază în articolul din FAZ.

Este descrisă totodată în articol şi situaţia lui Horia Roman Patapievici, care a fost forţat de guvernul Ponta să plece de la conducerea Institutul Cultural Român (ICR). Mai mult decât atât, Patapievici locuieşte într-un bloc în care vecinii săi, admiratori ai postului Antena 3, nici nu-l mai salută atunci când se întâlnesc pe holurile imobilului.

Ce nume vizează Vocea Rusiei

Ura promovată de postul de televiziune Antena 3 aminteşte de atmosfera din Germania anilor '30, a precizat omul de cultură pentru FAZ. "Cum să mă apăr? Să apar la televizor şi să spun că nu sunt un pornograf sau un duşman al poporului?", s-a întrebat Patapievici.

Jurnalistul german aminteşte şi de postul de radio Vocea Rusiei, care i-a dat şi îi dă sfaturi regimului USL.

După ce astă-vară, postul guvernamental de radio din Rusia i-a cerut să nu se cedeze în faţa Comisiei Europene, recomandă în prezent distrugerea reputaţiei Monicăi Macovei, a lui Vladimir Tismăneanu şi a lui Horia Roman Patapievici.

"Teroarea psihică, demagogia socială şi promisiunile populiste nu-şi ratează ţinta, într-o ţară în care 60% din populaţie depinde de bugetul public", mai afirmă jurnalistul de la "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Vocea Rusiei: În meciul european, echipa lui Băsescu conduce USL cu 11-0

În luna septembrie, postul public de radio Vocea Rusiei preciza că echipa lui Traian Băsescu conduce cu 11-0 în meciul european, făcând referire la cele 11 cerinţe impuse lui Victor Ponta pentru a fi îndeplinite, faţă de niciuna adresată preşedintelui Traian Băsescu.

Jurnaliştii ruşi ironizează triumful USL după dezbaterea din Parlamentul European. "Dezbaterea din Parlamentul European a fost declarată o „victorie politică”, iar presa usl-ista a analizat din toate unghiurile fiecare declaraţie a liderilor grupurilor politice care au criticat poziţia preşedintelui Barroso şi a comisarului Reding. Mai mulţi formatori de opinie s-au declarat profund mulţumiţi de rezultatul „bătăliei de la Bruxelles” şi au recunoscut în prime-time că şi-au recăpătat încrederea faţă de Europa, idealurile şi instituţiile europene. Doar câţiva jurnalişti şi-au permis luxul de a nu împărtăşi bucuria colegilor, dar şefii şi editorii nu le-au dat voie să strice petrecerea eurofililor euforici care au ocupat spaţiul de emisie", se arată în comentariu.

"În fond, argumentele celor care şi-au regăsit subit încrederea în instituţiile europene şi democraţia europeană se rezumă la exclamaţii exaltate de genul „Swoboda i-a zis-o lui Reding!” şi „Graham Watson a spus că Băsescu ar trebui să-şi dea demisia!”. Satisfacţia emoţională a unor susţinători ai USL este uşor de înţeles, însă este mai dificil de înţeles cum se justifică din punct de vedere raţional ideea unei „victorii” în Parlamentul European", mai scrie comentatorul.

Cum să nu mă duc la vot? Mă duc şi chiar îi chem pe toţi românii la vot pentru ca votul lor va arăta direcţia. Sunt lideri care ţin direcţia Vest şi lideri care susţin - Hai s-o dăm mai cu Rusia, mai cu China. În funcţie de votul de mâine al românilor, vom înţelege ce vrea poporul, după ce iniţial a vrut Uniunea Europeană şi America.

Barroso, echidistant

Jurnalistul rus mai atrage atenţia asupra modului în care a fost interpretat faptul că Barroso nu a susţinut o conferinţă de presă alături de Traian Băsescu.

"Întâlnirile recente pe care preşedintele Comisiei Europene le-a avut cu Traian Băsescu şi Victor Ponta au adus un nou prilej de bucurie pentru eurofilii din presa usl-ista. Faptul că José Barroso nu a dorit să facă o conferinţă de presă împreună cu Traian Băsescu a fost interpretat drept o demonstraţie a teoriei că Băsescu nu mai beneficiază de sprijinul de odinioară din partea Partidului Popular European. Probabil, o interpretare mai corectă ar fi că preşedintele Comisiei Europene a dorit să mimeze o echidistanţă, această interpretare fiind confirmată şi de faptul că nici premierul Ponta nu a beneficiat de un tratament diferit.

Judecând la rece, scorul real în meciul european dintre echipa lui Traian Băsescu şi echipa USL este de 11 la 0 în favoarea preşedintelui. Înainte de referendum, Barroso i-a impus liderilor USL cele 11 condiţii care au modificat radical desfăşurarea şi rezultatul referendumului. Numărul de cerinţe impuse lui Traian Băsescu este egal cu zero. În ecuaţia politicii internaţionale, faptele şi deciziile concrete contează infinit mai mult decât declaraţiile făcute în cadrul unor dezbateri politice care nu produc nici un efect palpabil. Ar fi util de ştiut dacă analiştii care se bucură de declaraţii şi nu observă faptele sunt doar un pic naivi sau au primit un „ordin pe unitate” referitor la interpretările pe care trebuie să le facă în privinţa relaţiilor dintre Comisia Europeană şi USL", mai scrie Vocea Rusiei.

"Golurile" încasate de USL

Premierul Victor Ponta a primit o listă cu 11 solicitări din partea Comisiei Europene, în luna iulie, în plin scandal legat de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Acestea au fost următoarele:

- Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38;

- Reinstaurarea regulii majorităţii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistraţi pe listele electorale), abrogarea OUG nr. 41;

- Renunţarea la folosirea de ordonanţe de urgenţă în cazul unor decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului ori Constituţia şi în situaţii care nu prezintă urgenţă;

- Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare;

- Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale;

- Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar şi evitarea criticării acestor decizii judiciare;

- Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorităţii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent şi obiectiv;

- Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie: proceduri publice şi transparente şi liste deschise pentru oricine, selecţii bazate pe criterii de profesionalism şi integritate şi de palmares în domeniul luptei anti-corupţie;

- Nicio graţiere prezidenţiala în cursul actualei preşedinţii;

- Numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate. Obligaţia celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile;

- Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupţie la nivel înalt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne