Tudose: Am vorbit ca până joi să avem rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi

Vestea că, odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, medicii rezidenţi vor rămâne fără burse, a încins online-ul. În urma valului de indignare stârnit, Tudose promite o rezolvare rapidă a situaţiei, inclusiv prin OUG, dacă va fi necesar.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (România Curată)

Premierul Mihai Tudose a anunţat luni, pe fundalul uriaşului scandal declanşat de informaţia că medicii rezidenţi rămân fără burse începând cu 1 iulie a.c,, că i-a cerut ministrului Muncii să găsească o soluţie pentru ca problema burselor să fie rezolvată până joi, relatează Agerpres.

"Am vorbit cu doamna ministru Olguţa Vasilescu ca până joi să avem în şedinţa de guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse", a declarat premierul, la finalul şedinţei coaliţiei, care a avut loc la Parlament.

Tudose nu a exclus varianta adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru rezolvarea acestei probleme, aceasta deşi în perioada vacanţei parlamentare, Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă, fiind abilitat să adopte doar ordonanţe simple şi doar în anumite domenii.

"Dacă e nevoie, da. Vom găsi pe legea de abilitare un mod de a implementa acest act, dacă nu putem vorbi de un alt mijloc, eventual de o sesiune extraordinară a Parlamentului", a explicat premierul.

Reamintim că de la 1 iulie a intrat în vigoare Legea salarizării unitare care, printre altele, abrogă o serie de articole din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Art. 38 din aceeaşi lege reglementează menţinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor. Bursa rezidenţilor nu este însă venit asimilat salariului.