Tudose, despre MCV: Liderii europeni sunt mulţumiţi. Tudorel Toader va merge din nou la Bruxelles

Plecat în vizită oficială la Bruxelles, premierul Mihai Tudose a discutat cu liderii europeni despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (România Curată)

Liderii europeni sunt "mulţumiţi" cu ceea ce s-a întâmplat până acum în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România, a declarat marţi, la Bruxelles, premierul Mihai Tudose, adăugând că sunt promisiuni potrivit cărora, până în 2019, lucrurile "se vor închide".

"Liderii europeni sunt mulţumiţi cu ceea ce s-a întâmplat până acum. Suntem pe drumul cel bun", a declarat Tudose la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, citat de Agerpres.

Primul ministru a precizat că ministrul Justiţiei va veni la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni.

"Domnul ministru al Justiţiei va veni până la Bruxelles să explice exact, atât preşedintelui Juncker, cât şi domnului prim-vicepreşedinte Timmermans, despre ceea ce face el acum", a precizat Mihai Tudose.

Întrebat dacă în întâlnirile cu oficialii europeni s-a discutat şi despre DNA, premierul a replicat: "Nu a fost vorba despre aşa ceva. Am vorbit despre MCV, despre predictibilitatea în actul de justiţie şi despre accesul la justiţie al cetăţeanului şi, evident, despre libertatea actului de justiţie".

"Va fi un raport verbal MCV chiar luna aceasta şi în noiembrie - raportul scris. Raportul verbal va fi o primă declaraţie despre stadiul îndeplinirii obligaţiilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori a fost stabilitate şi predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi, de la cele foarte importante şi care suscită foarte mult interes, care sunt şi pe agenda MCV - unde avem promisiuni că până la preluarea preşedinţiei (Consiliului UE - n.r.) în 2019 lucrurile se vor închide, dacă, evident, noi ne vom urmări în continuare parcursul, care este apreciat", a punctat Mihai Tudose.

Primul ministru a afirmat că, de la România, se doreşte o comunicare "în timp real" cu reprezentanţii Comisiei Europene.

"Ceea ce se doreşte de la România practic este acest tip de comunicare publică, de comunicare în timp real cu Comisia şi ca tot ceea ce facem să se bazeze pe o îndelungă şi profundă consultare cu toţi factorii implicaţi, de la societate civilă la organismele de control intern ale justiţiei. În niciun caz nu vor mai fi derapaje, ştiu eu, de genul surprizelor în cadrul Guvernului", a declarat Mihai Tudose.