Turcan: Miza legilor lui Toader - să le ofere lui Dragnea şi Tăriceanu controlul asupra Justiţiei

Miza reală a legilor promovate de ministrul Tudorel Toader este să le ofere liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ceea ce au visat demult - controlul politic asupra Justiţiei, a acuzat fosta şefă PNL Raluca Turcan.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

Dacă mai are un dram de onoare, Tudorel Toader ar trebui să plece rapid de la conducerea ministerului fără să mai facă valuri şi un simulacru de dezbatere asupra proiectelor de legi ale justiţiei pe care le-a promovat, a declarat marţi, pe pagina sa de Facebook, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

"Tudorel Toader a ratat câteva ocazii bune de a demisiona: ar fi trebuit să demisioneze a doua zi după ce şi-a expus aşa-zisele principii care stau la baza proiectelor sale de legi fără să publice aceste proiecte; trebuia să demisioneze îndată ce a făcut publice proiectele de lege, numai după insistenţe şi proteste ale magistraţilor şi opiniei publice. Ministrul Justiţiei trebuie să plece pentru că intenţia principală a proiectelor sale de legi este controlul politic al justiţiei de către PSD. Asta s-a văzut încă din prima fază în care domnul Toader şi-a prezentat verbal proiectele. S-a văzut apoi şi mai clar, cu detalii şi dovezi puternice, atunci când ministrul a prezentat şi conţinutul acestor proiecte legislative", a precizat Raluca Turcan.

Potrivit fostei şefe PNL, Tudorel Toader ar trebui să ia exemplul predecesorului său, Florin Iordache.

"Ceea ce a făcut Tudorel Toader este şi mai grav decât Ordonanţa 13 – pentru că domnul Toader încearcă să statueze controlul politic al justiţiei prin legile de bază ale justiţiei, adică pe termen lung şi cu efecte negative incomensurabile. Oricâte artificii retorice împănate cu termeni de specialitate, oricâtă retorică doctă ar folosi domnul Toader, dumnealui nu poate să facă din alb negru şi din negru alb. Lucrurile sunt cât se poate de clare şi grave", a afirmat Raluca Turcan.

În opinia prim-vicepreşedintelui PNL, punctul nevralgic al politizării justiţiei în varianta Tudorel Toader este plasarea Inspecţiei judiciare din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii în subordinea directă a ministrului Justiţiei, adică el.

"Ministrul Justiţiei pune hăţul pe Inspecţia judiciară şi-l ţine strâns, trăgându-şi partea leului: printr-un simplu Ordin de ministru decide organizarea Inspecţiei judiciare, ocuparea funcţiilor de inspector-şef şi adjunct, desfăşurarea activităţii inspecţiei stabilită prin Regulament adoptat, repet, prin simplu Ordin de ministru! Or, dacă ministrul face regulile Inspecţiei cum vrea, va avea implicit control pe modul în care sunt inspectaţi procurorii şi judecătorii. Aici este cheia controlului politic asupra magistraţilor. Când a recurs la procedura Ordinului de ministru în stabilirea regulamentelor de organizare şi funcţionare a Inspecţiei judiciare, domnul Toader s-a inspirat, probabil, de la domnul Dragnea, şeful său suprem, care este celebru pentru modul cum a gestionat discreţionar fondurile PNDL, la Ministerul Dezvoltării, tot prin simplu Ordin de ministru", a punctat Raluca Turcan.

Fosta şefă a PNL susţine că următorii paşi pe calea politizării justiţiei decurg din controlul politic asupra Inspecţiei judiciare.

"Un ministru al Justiţiei, numit politic şi cu puternice prerogative de control prin Inspecţia judiciară, capătă şi prerogativa de a numi şefii principalelor Parchete. CSM va avea un rol aproape simbolic, de vreme ce nu poate refuza decât o dată propunerea venită din partea ministrului. A doua oară va fi cum doreşte ministrul atotputernic în faţa magistraţilor şi aflat politic la cheremul şefilor de partid de care depinde menţinerea lui în funcţie. Asta e realitatea oferită de proiectele de lege ale domnului Toader. Aici este miza lor adevărată. De asta au fost propuse – ca să le ofere lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu ceea ce au visat demult - controlul politic asupra Justiţiei", a subliniat Raluca Turcan.

În acelaşi timp, reprezentata PNL a explicat că partidul său apreciază drept utile multe din celelalte prevederi ale proiectelor de lege pe care le-a prezentat Tudorel Toader.

"Am spus-o răspicat şi în textul moţiunii. Sunt utile şi suntem gata să le discutăm. Dar nu în situaţia dată. Nu în contextul în care aceste prevederi, altminteri de luat în seamă, sunt folosite ca paravan, ca mască pentru promovarea şi legiferarea controlului politic al PSD asupra Justiţiei!", a notat Raluca Turcan.

În context, fosta şefă PNL a ţinut să mai puncteze un alt aspect în ceea ce îl priveşte pe ministrul PSD al Justiţiei.

"Am văzut că, imediat după ce a declanşat un imens scandal cu proiectele sale de lege, domnul Tudorel Toader s-a lansat într-o campanie de imagine pe subiectul condiţiilor din penitenciare. Merge ca musca la arat prin ţară, vizitează penitenciare, evaluează etc. Atâta doar că ministrul n-a făcut absolut nimic concret de când este în funcţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. Doar vizite, promisiuni (că va da drumul unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui penitenciar în Prahova, că examinează perspectiva transformării unor foste cazărmi în locuri de detenţie etc.). Absolut nimic concret, deşi subiectul este vechi şi stătea în atribuţiile sale directe să-l rezolve", a afirmat Raluca Turcan.

În plus, prim-vicepreşedintele PNL a opinat că activitatea ministrului este nedetectabilă, nu există, în privinţa asigurării infrastructurii necesare în justiţie.

"Acestea sunt, de asemenea, argumente suplimentare pentru care solicităm demisia domnului Toader din funcţia de ministru al Justiţiei", a conchis Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne