Turcescu continuă "detonarea afacerii EADS": "Ceea ce veţi citi poate provoca reacţii la nivel internaţional"

Robert Turcescu
Robert Turcescu (Epoch Times România)

La scurt timp după ce a publicat, în exclusivitate pe blogul său, "o sinteză uluitoare a jafului numit afacerea EADS", spulberând liniştea asurzitoare care se aşternuse în jurul controversatului dosar, jurnalistul Robert Turcescu mai publică marţi seară un document care, în opinia lui, "detonează afacerea EADS".

"De la bun început, câteva precizări importante. Ceea ce veţi citi şi veţi vedea în această postare poate provoca reacţii la nivel internaţional. Eu, ca ziarist, consider însă că e vorba de un document care serveşte în chip major interesului public şi cetăţenilor României. Fiind vorba de un raport realizat pe baza unor interceptări cu mandat din categoria "ameninţări la adresa securităţii naţionale", el conţine informaţii explozive, chiar dacă e vorba de întâmplări petrecute în urmă cu 7 ani", a scris, în introducere, Robert Turcescu.

Jurnalistul a subliniat că este rolul Justiţiei să decidă cine, cum şi cât a greşit în această speţă extrem de complicată numită "dosarul EADS", în contextul în care "nişte personaje invizibile din spatele acestei afaceri capătă nume şi prenume."

În prima pagină a documentului publicat de Turcescu, care este destinat Parchetului de pe lingă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se vorbeşte despre deficienţele majore din cadrul Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei (SISF), deficienţe puse în seama modului în care a înţeles să-şi asume firma EADS implementarea acestui proiect.

"Firma EADS îşi canalizează interesul pentru derularea unor măsuri menite a-i spori profitul", se arată în raport, prin acţiuni în defavoarea statului român.

"Dar, mai grav, în această primă pagină scrie negru pe alb că persoane din conducerea consorţiului EADS au încercat să introducă în cercul relaţional al preşedintelui României de la acea vreme, Traian Băsescu, o persoană prin care intenţionau să obţină sprijin pentru proiectul privind securizarea frontierelor", a evidenţiat Turcescu.

În continuare, documentul conţine detalii halucinante despre maniera în care s-a încercat penetrarea anturajului Preşedintelui, scopul final fiind influenţarea unei decizii CSAT, astfel incât programul privind securizarea frontierelor să fie urgentat. Jurnalistul aminteşte că aceste lucruri se întâmplau în anul 2008.

"Intră în scenă presiunea externă şi o întâlnire "provocată" cu ambasadorul României la Paris, Teodor Baconschi, pentru a-l determina pe acesta să susţină interesele consorţiului EADS. De subliniat că, aşa cum rezultă din ceea ce veţi citi în paginile de mai jos, reprezentanţii EADS au pus la cale un plan teribil de bombardare a autorităţilor române cu mesaje de la înalţi oficiali europeni, dar şi o strategie bine întocmită pentru a obţine o rata maximă de profit din acest contract", a arătat Robert Turcescu.

Ultima pagină a documentului prezentat în exclusivitate de jurnalist vorbeşte despre presiuni suplimentare asupra autorităţilor române care ar fi trebuit să înţeleagă că dacă nu se respectă termenii contractuali impuşi de EADS, ţara noastră nu va ajunge niciodată în spaţiul Schengen.

Turcescu aminteşte şi declaraţia procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, din noiembrie 2014:

"Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene şi trebuie să ne coordonăm şi cu ei. Nu am derulat anumite activităţi până în prezent, pentru că aşa a fost cursul anchetei, nu pentru că nu ne-am fi dorit. De obicei, când sunt cazuri în cooperare cu altă autoritate judiciară din străinătate, scopul principal e să te coordonezi în anchetă, dacă ea se derulează în alt stat şi în România. Se lucrează ritmic, avem persoane care au venit să colaboreze, avem mulţi funcţionari care au dat declaraţii în dosar şi cu siguranţă se va ajunge la învinuiri de persoane. Nu ne interesează calitatea şi numărul persoanelor care vor fi învinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strânge toate probele şi vom stabili adevărul cu privire la încheierea acestor contracte".

Pentru a citi documentele publicate de Robert Turcescu pe blogul lui personal intraţi aici.

Recomandăm, de asemenea, şi primul articol publicat de jurnalist pe acest subiect, cu puţin timp înaintea acestuia: Documente explozive. Turcescu spulberă "tăcerea asurzitoare" din jurul dosarului EADS

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne