Turcia ameninţă Europa: “Dacă vizele nu sunt înlăturate, vom da drumul refugiaţilor”

Relaţiile dintre Turcia şi UE s-au tensionat mai mult după ce preşedintele turc a ameninţat că va permite refugiaţilor găzduiţi pe teritoriul său să plece în Europa, dacă Bruxelles-ul nu va desfiinţa vizele pentru cetăţenii turci ce doresc să călătorească pe teritoriul european.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

După câteva luni de conciliere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Europa a descoperit cu surprindere că, în ciuda faptului că cedează fiecărei cerinţe, Turcia pur si simplu cere tot mai mult. Un astfel de exemplu a fost descris de ziarul Financial Times, care a raportat într-un articol publicat miercuri că “a izbucnit o ceartă între Turcia şi UE cu privire la miliardele de euro sub formă de ajutoare pentru refugiaţii sirieni, aruncând nesiguranţă în ceea ce priveşte menţinerea acordului fragil privind oprirea fluxului de oameni ce se îndreaptă spre Europa”.

Argumentul lui Erdogan este acela că el doreşte ca banii să îi fie transferaţi direct pentru a-i cheltui după bunul său plac, în timp ce Europa insistă ca agenţiile ONU să supravegheze şi să se asigure că banii vor fi cheltuiţi pentru nevoile refugiaţilor, în loc să finanţeze o altă aripă a palatului lui Erdogan. Bineînţeles, singurul motiv pentru care Erdogan este încrezător pentru avantajul său constă în faptul că Turcia găzduieşte în prezent peste 2 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi opreşte să inunde încă o dată Europa – lucru care, dacă s-ar întâmpla, ar putea rezulta în cel mai acut episod al crizei europene a refugiaţilor.

Succesul lui Erdogan se datorează şi faptului că pentru prima dată din aprilie 2015 mai mulţi refugiaţi au sosit în Europa prin Italia decât prin Grecia. Fluxul de migranţi peste Marea Egee s-a redus de la acordul încheiat de Turcia şi UE în luna martie, care prevede, printre altele, ca blocul să trimită în Turcia toţi migranţii sosiţi ilegal în Grecia.

Totuşi, acest potenţial asalt al refugiaţilor spre Europa este de asemenea cel mai mare atu al lui Erdogan: dacă Europa ar refuza ceva din ceea ce doreşte Erdogan, acesta pur si simplu va deschide porţile, ducând la un haos politic tot mai complex de tipul celui văzut deja în Austria şi Germania, unde partidele anti-imigraţie au obţinut rezultate tot mai bune în sondajele politice în ultimele câteva luni.

Acest lucru a fost confirmat de un avertisment din partea lui Burhan Kuzu, un deputat de rang înalt din partidul de guvernământ AKP şi fost consilier al preşedintelui Erdogan, care a susţinut că Ankara va trimite migranţii înapoi în UE dacă Parlamentul European nu va ridica vizele de călătorie pentru cetăţenii turci.

Kuzu a declarat într-o serie de comentarii pe Twitter că în cazul în care Parlamentul European “va lua decizia greşită [în privinţa vizelor pentru cetăţenii turci], vom da drumul refugiaţilor”.

În plus, el a declarat pentru Bloomberg: “Dacă uşile Turciei sunt deschise, nu va fi bine pentru Europa”.

Aşa cum a raportat agenţia de ştiri RT, nu este pentru prima dată când deputatul turc a ameninţat că inundă Europa cu cei peste 2 milioane de migranţi proveniţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu care sunt blocaţi în taberele de refugiaţi din Turcia. “În cele din urmă, UE a înţeles miza Turciei şi şi-a relaxat poziţia. Ce le-am spus? Că vom deschide graniţele şi vom trimite migranţii sirieni spre voi”, a scris el în decembrie 2015.

Totuşi, o indicaţie că jocul lui Erdogan nu mai funcţionează, este faptul că Euobserver a declarat anterior că Parlamentul European a suspendat luni “în tăcere” discuţiile pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. Şeful Parlamentului European, Martin Schulz, a suspendat dezbaterea deoarece Turcia nu a respectat încă toate criteriile cerute de UE pentru ridicarea vizelor, a declarat Judith Sargentini, un europarlamentar olandez din tabăra Verzilor. Conform Euobserver, suspendarea urmăreşte să aplice mai multă presiune asupra Comisiei Europene, astfel încât aceasta să adopte o poziţie mai fermă asupra îndeplinirii de către Turcia a părţii sale din acord.

Între timp, ministrul turc pentru afaceri UE, Volkan Bozkir, s-a întâlnit miercuri cu comisarul UE pentru imigraţie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos în Strassbourg. În plus, vineri, ministrul turc va avea, de asemenea, discuţii în Bruxelles cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, conform website-ului Zero Hedge.

Motivul vizitei ministrului este faptul că în 4 mai Comisia Europeană a propus Parlamentului European şi Consiliului European să ridice restricţiile pentru vize în cazul cetăţenilor turci dacă Ankara va îndeplini cinci condiţii până la sfârşitul lunii iunie. Aceste condiţii includ măsuri de prevenire a corupţiei, discuţii privind un acord operaţional cu Europol, cooperare judiciară cu toate statele membre UE, aducerea normelor de protecţie a datelor în conformitate cu standardele UE şi revizuirea legislaţiei privind lupta împotriva terorismului. Această ultimă condiţie a fost considerată de Turcia ca fiind inacceptabilă.

Bozkir a declarat miercuri postului de televiziune turcesc NTV că “nu este posibil ca noi să acceptăm niciun fel de modificări a legii de combatere a terorismului”, aşa cum a cerut UE.

Precizările lui Bozkir au avut loc după o declaraţie clară a lui Erdogan, care a declarat Uniunii că Turcia nu va face modificările cerute, susţinând: “Noi mergem pe drumul nostru şi voi pe al vostru”.

Refuzul Turciei, repetat miercuri, precum şi afirmaţia că nu a existat niciodată un acord reciproc privind legile, va alarma probabil oficialii UE, care deja sunt îngrijoraţi de demisia premierului turc Ahmet Davutoglu, acesta fiind văzut ca un partener de negocieri mai flexibil.

UE a declarat săptămâna trecută că Turcia trebuie să îşi schimbe unele legi, inclusiv definiţia privind terorismul, pentru a obţine ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci ce doresc să călătorească pe teritoriul UE – un obiectiv prevăzut de acordul încheiat recent de Turcia şi blocul european în vederea reducerii fluxului de migranţi spre Europa.

Respingerea clară din partea Turciei şi insistenţa acesteia că dispune de toate avantajele, face ca relaţiile dintre cele două tabere să fie tot mai dramatice, ajungând într-un punct în care fie că i se va face pe plac dictatorului tot mai despotic al Turciei, fie se va dovedi că acesta blufează.

Dacă acordul semnat în luna martie între UE şi Turcia se prăbuşeşte, atunci este destul de probabil ca Ankara să permită milioanelor de sirieni găzduiţi pe teritoriul său să se îndrepte spre Europa, provocând un haos politic de mari proporţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne