Turcia arestează presupuşi membri ai Statului Islamic suspectaţi de plănuirea unui atac

Politia turcă a arestat 20 de persoane cu presupuse legături cu grupul jihadist Statul Islamic în oraşul sudic Antalya. Autorităţile suspectează că aceştia plănuiau desfăşurarea unui atac în contextul summitului G20 ce va avea loc în staţiunea turistică.
Poliţişti turci.
Poliţişti turci. (Getty Images)

Arestările au fost făcute vineri în trei districte ale oraşului de coastă, a raportat agenţia de ştiri Ihlas.

Turcia a luat măsuri severe de securitate înaintea summitului G20 din Antalya din 15-16 noiembrie. Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin se vor afla printre participanţi, iar conflictul sirian se estimează să fie principalul subiect de discuţie.

Zeci de persoane suspectate că ar fi membri sau că ar avea legătură cu grupul Statul Islamic au fost arestate într-o serie de raiduri desfăşurate pe cuprinsul Turciei în săptămânile recente.

Miercuri, au fost arestaţi nouă presupuşi membri ai grupului jihadist, aceştia fiind acuzaţi că ar fi plănuit un atac sinucigaş cu bombă asupra sediului unui partid politic din Istanbul.

Arestările din această săptămână au loc după cel de-al doilea scrutin al Turciei în doar 5 luni, care a avut loc duminică şi în urma căruia partidul de guvernământ AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi-a recuperat majoritatea parlamentară, pe care a pierdut-o în cadrul alegerilor din luna mai.

Ameninţări multiple

Turcia şi-a intensificat vânătoarea de extremişti ai Statului Islamic după cel mai sângeros atac terorist din istoria ţării. În 10 octombrie, două bombe au fost detonate aproape simultan în timpul unui marş al păcii desfăşurat în capitala Ankara. În timpul atacului au murit 102 persoane şi au fost rănite alte aproximativ 500.

Investigatorii turci susţin că au dovezi care susţin că o celulă a Statului Islamic, din oraşul vestic Gaziantep, a desfăşurat o serie de atacuri recente cu bombe, inclusiv cel din Ankara.

Până recent, ţara a fost puternic criticată pentru că nu a jucat un rol mai activ în cadrul unei coaliţii conduse de SUA ce luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.

În luna august, guvernul din Ankara a semnat un acord cu Statele Unite pentru a juca un rol mai mare în această coaliţie, dar participarea sa a fost complicată de propriul său conflict cu rebelii kurzi din PKK.

De asemenea, după semnarea acordului cu SUA, Ankara a permis avioanelor de luptă americane să folosească baza aeriană Incirlik pentru organizarea de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria ale grupului Statul Islamic.

În lunile recente, Turcia şi-a reînnoit atacurile asupra luptătorilor kurzi care îşi au baza de-a lungul graniţei sale sudice şi în nordul Irakului.

În plus, miercuri, ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu a anunţat că ţara sa va lansa o campanie militară împotriva grupului jihadist în zilele următoare.

Analiştii în domeniul securităţii susţin că militanţii au folosit punctele de trecere din Turcia spre Siria pentru a trimite grupului jihadist arme, luptători, precu şi alte materiale şi echipamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe