Turcia intenţionează să ratifice candidatura Finlandei la NATO înainte de alegerile din mai [Surse]

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Alexandr Demyanchuk/AFP via Getty Images *)

Parlamentul Turciei va ratifica "foarte probabil" candidatura Finlandei la NATO înainte de jumătatea lunii aprilie, au declarat miercuri doi oficiali turci pentru Reuters, cu o zi înainte de vizita preşedintelui finlandez Sauli Niinisto.

Suedia şi Finlanda şi-au depus anul trecut candidatura pentru a adera la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei. Ankara spune că Stockholm adăposteşte membri ai unor grupări teroriste, ceea ce Suedia neagă.

Parlamentele tuturor celor 30 de membri ai NATO trebuie să ratifice orice ofertă de aderare la alianţă. În afară de Ungaria, Turcia este singurul membru care nu a dat încă undă verde Finlandei şi Suediei.

Un oficial turc de rang înalt a declarat pentru Reuters că oferta Finlandei va fi aprobată independent de cea a Suediei.

Un alt oficial care are cunoştinţă despre acest subiect a afirmat că abordarea Finlandei faţă de organizaţiile teroriste este în concordanţă cu sensibilităţile Turciei şi că Helsinki a luat măsuri în acest sens.

"Este foarte probabil că pasul necesar pentru aderarea Finlandei la NATO să fie finalizat înainte de închiderea (parlamentului) şi de desfăşurarea alegerilor", a susţinut oficialul.

Ambii oficiali au refuzat să fie numiţi pentru că discuţiile nu sunt încă publice.

Niinisto, care va vizita Turcia pe 16-17 martie, a declarat că el crede că preşedintele turc Tayyip Erdogan îşi va anunţa decizia privind candidatura Finlandei la NATO atunci când cei doi se vor întâlni.

"Ştiam că atunci când preşedintele turc Erdogan va lua o decizie privind ratificarea aderării Finlandei la NATO, va dori să se întâlnească şi să îşi îndeplinească promisiunea de la preşedinte la preşedinte", a declarat Niinisto într-un e-mail pentru Reuters.

"Turcii au sperat că voi fi acolo în persoană pentru a primi decizia", a adăugat el.

Solicitate să reacţioneze la planurile Turciei de a aproba deocamdată doar candidatura Finlandei la NATO, Statele Unite şi-au reiterat poziţia potrivit căreia ambele ţări nordice sunt pregătite să adere la alianţă.

"Este momentul potrivit, acum, pentru a finaliza procesul lor de aderare şi pentru a le primi ca membri cu drepturi depline ai NATO... Suntem încrezători că NATO va primi oficial atât Finlanda, cât şi Suedia ca membri în curând", a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat în comentarii trimise prin e-mail.

Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susţinătorilor militanţilor kurzi şi a membrilor unei reţele pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Turcia tratează ambele grupuri ca organizaţii teroriste.

Discuţiile dintre Suedia şi Turcia au înregistrat puţine progrese, în special în urma mai multor dispute, în special din cauza protestelor de stradă ale grupurilor prokurde din Stockholm.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Suedia, Erdogan a semnalat pentru prima dată în ianuarie că Ankara ar putea da undă verde pentru Helsinki înaintea Stockholmului.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat marţi că a crescut probabilitatea ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei, după discuţiile dintre cele trei părţi care au avut loc la Bruxelles în această săptămână.

Parlamentul Turciei urmează să se închidă la mijlocul lunii aprilie, înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale programate pentru 14 mai.

Erdogan a indicat că vă trimite în curând Parlamentului ratificarea aderării Finlandei la NATO, afirmând că "îşi va ţine promisiunea".

"Domnul preşedinte (Niinisto) va veni vineri în Turcia şi ne vom întâlni. După aceea, ne vom îndeplini promisiunea", a declarat Erdogan miercuri reporterilor, întrebat dacă va trimite ratificarea candidaturii Finlandei la NATO către parlamentul turc săptămâna viitoare.

"Mesaje pozitive vor fi transmise preşedintelui finlandez în timpul vizitei sale", a declarat cel de-al doilea oficial.

Statele Unite şi alte ţări NATO speră ca cele două ţări nordice să devină membre ale alianţei la un summit NATO care va avea loc în 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe