Turcia: "Man Standing", noua formă de protest


Artistul de stradă, Erdem Gunduz ,în Piaţa Taksim protestează privind steagul fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, pe 18 iunie 2013.
Artistul de stradă, Erdem Gunduz ,în Piaţa Taksim protestează privind steagul fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, pe 18 iunie 2013. (MARCO LONGARI / AFP / Getty Images)

Turcia se confruntă cu o nouă formă de protest, un protest tăcut şi demn. Ieri seară, în Piaţa Taksim din Istanbul, un bărbat a stat singur, în picioare, în mijlocul pieţei, şi nu s-a mişcat ore întregi, uitându-se în tăcere la steagurile mari turceşti care acopereau o clădire din piaţă. Omul a stat acolo ore în şir, cu mâinile în buzunar, cu un ghiozdan şi câteva sticle de apă la picioarele sale, relatează marţi agenţia AGI.

Obiectivul barbatului era de a rămâne în acelaşi loc timp de o lună întreagă, alternând 24 de ore de imobilitate cu trei ore de repaus, înlocuit în aceste pauze de unul din prietenii lui. După un timp, actul său de protest a fost urmat de câteva sute de oameni, care s-au adunat în mod paşnic în piaţa care de săptămâni este epicentrul demonstraţiilor anti-guvernamentale.

Potrivit ziarului „Hurriyet”, după aproximativ şase ore în care aceştia au stat liniştiţi în picioare, fără să strige niciun slogan anti-guvernamental, au fost îndepărtaţi de poliţie.

Tânărul a fost reţinut pentru scurt timp, după care a fost eliberat, potrivit martorilor de la faţa locului. Acesta a fost identificat ca fiind un artist de stradă pe nume Erdem Gunduz. Tânărul a privit ore întregi drapelul fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, care flutură pe clădirea ce găzduieşte Centrul de Cultură Ataturk. Vestea protestului tăcut s-a răspândit rapid pe web şi pe Twitter iar „duranadam” (omul în picioare) a ajuns rapid la topul celor mai vizitate ştiri.

Acţiunea a încurajat şi alţi manifestanţi să facă la fel. Dimineaţa în zori, o tânără a luat locul lui Erdem. În picioare în Piaţa Taksim, ea ţine în mână o carte, legată la ochi cu o eşarfă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe