Guvernul Turciei a declarat „ilegală” greva generală de astăzi


Turcia: Jurnaliştii sunt printre cei mai vizaţi de poliţie: mai mulţi reporteri au fost bătuţi sau arestaţi.
Turcia: Jurnaliştii sunt printre cei mai vizaţi de poliţie: mai mulţi reporteri au fost bătuţi sau arestaţi. (RONNY ROMAN ROZENBERG / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.06.2013

În timp ce luptele nu încetează în Turcia, sindicatele au cerut astăzi o grevă generală pentru a protesta faţă de reprimarea violentă a manifestaţiilor paşnice de către poliţie. Astfel, funcţionari publici, ingineri şi arhitecţi, medici şi stomatologi vor merge la locurile de muncă unde îşi vor declara opoziţia lor faţă de acţiunile guvernului.

"Eu cer funcţionarilor publici să nu participe la acţiuni ilegale", a declarat ministrul de interne turc, Muammer Guler, răspunzând reporterilor la Ankara, descriind agitaţia ca fiind "ilegală" şi nepermisă, relatează luni Reppublica.

După o altă noapte de revolte, cea dea 18-ea de la începutul protestelor, în primele ore ale dimineţii, forţele de securitate au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care s-au adunat la Ankara şi la Istanbul şi au blocat mii de activişti care au încercat să ajungă în Piaţa Taksim.

Aproximativ 600 de persoane au fost reţinute ieri de poliţia din Istanbul şi Ankara, potrivit activiştilor turci. Printre aceştia se numără, de asemenea, mulţi jurnalişti.

Jurnaliştii sunt printre cei mai vizaţi de poliţie, mai mulţi reporteri fiind bătuţi sau arestaţi. Pe site-ul Reporteri Fără Frontiere din Europa s-au răspândit, printre alte imagini, cele cu arestarea jurnalistului turc Gokhan Bicic, care a fost oprit şi doborât la pământ de către patru ofiţeri de poliţie. De la ferestrele caselor oamenii au strigat la poliţie să-l lase în pace, apoi au început să arunce cu tot felul de obiecte, inclusiv un scaun de plastic, împotriva agenţilor. Dar reporterul a fost luat cu forţa.

Activiştii din opoziţie s-au plâns că poliţia a intervenit cu tunuri de apă împotriva unui spital aflat în apropiere de Piaţa Taksim, unde protestatarii s-au refugiat. Unii chiar au raportat că au fost atacaţi de susţinători ai guvernului AKP fără ca poliţia să intervină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor