Ucraina a distrus o parte dintr-un convoi de autovehicule blindate ale armatei ruse

Soldat într-un autovehicul blindat.
Soldat într-un autovehicul blindat. (Euromaidanpress.)

Kievul a anunţat, vineri, că armata sa a atacat şi a distrus parţial convoiul de blindate al armatei ruse care a intrat joi noaptea pe teritoriul ucrainean, a relatat Reuters.

Forţele ucrainene au întâlnit coloana de autovehicule blindate ruse care a trecut în timpul nopţii prin secţiunea teritoriului de graniţă ocupată de rebeli, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Lisenko.

Soldaţii ucraineni continuă să fie atacaţi de obuze, inclusiv de salvele trase din Rusia, a adăugat Lisenko. La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a confirmat incidentul: "O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană".

În urma intervenţiei militare ruse de joi noapte, care s-a desfăşurat în timp ce convoiul ”umanitar” se afla foarte aproape de graniţa ruso-ucraineană, Poroşenko a purtat o discuţie telefonică despre situaţie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

Autovehiculele blindate erau colorate în alb pentru a da impresia că este vorba despre o misiune de păstrare a păcii, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Leonid Matyukhin.

Joi, la ora locală 22:00, aproximativ 23 de autovehicule blindate, camioane cu benzină şi alte autovehicule militare ruse au trecut graniţa în Ucraina printr-un punct de frontieră din apropiere de Doneţk. Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, a informat că au fost introduse 70 de piese de echipament militar rus în Ucraina, joi noapte.

Reacţia Kremlinului

"Ministerul rus de Externe denunţă intensificarea brutală a operaţiunilor militare ucrainene în această regiune; operaţiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus", reiese dintr-un comunicat oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe