UE încheie litigiul cu SUA şi Canada privind hormonii din carnea de vită

Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri
Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)
Alex Johnston
15.03.2012

Miercuri, Parlamentul European a ajuns la un acord pentru încheierea unei interdicţii de decenii privind importul de carne de vită din Statele Unite şi Canada.

În 1988, Uniunea Europeană a interzis importurile de carne de vită de la bovinele tratate cu hormoni de creştere. Atunci Statele Unite şi Canada au editat sancţiuni de peste 128 de milioane de dolari pentru mai multe tipuri de produse alimentare din UE, inclusiv brânza Roquefort, ciocolată, sucuri, gemuri şi trufe proaspete, dar au anulat ulterior aceste taxe.

Taxele de retorsiune impuse UE de Statele Unite şi Canada "au împiedicat exporturile UE şi a dus la o pierdere a cotei de piaţă pentru producătorii din UE", în conformitate cu o declaraţie a Uniunii celor 27 de naţiuni.

Conform noului acord, UE va menţine interdicţia privind produsele de carne de vită tratate cu hormoni, dar va primi în schimb carne de vită netratată de înaltă calitate din Canada şi Statele Unite ale Americii, a susţinut declaraţia.

"Aceasta este o rezoluţie de câştig pentru UE. Parlamentul a făcut un pas care va permite industriei agricole a UE să planifice înainte şi să îşi consolideze legăturile comerciale transatlantice ", a afirmat raportorul Godelieve Quisthoudt-Rowohl într-o declaraţie.

Interzicerea aplicată UE s-a bazat pe preocupările că peste şase hormoni au fost adăugaţi la marea majoritate a cărnii de vită nord-americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor