UE îngrijorată de situaţia drepturilor omului din Rusia

(photos.com)

BRUXELLES, Belgia - Uniunea Europeană a criticat duminică situaţia drepturilor omului din Rusia, afirmând că este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu mai multe legi restrictive şi cu urmărirea penală a activiştilor.
Uniunea celor 27 de naţiuni a citat cazurile unor protestatari arestaţi la o demonstraţie din ajunul inaugurării preşedintelui Vladimir Putin de anul trecut, care sunt încă în aşteptarea procesului, şi o nouă lege care cere asociaţiilor de caritate ce primesc fonduri din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini".
"Ambele părţi au discutat pe larg situaţia îngrijorătoare a societăţii civile din Federaţia Rusă", a afirmat UE într-o declaraţie care a avut loc după o reuniune cu oficialii ruşi de vineri de la Bruxelles, cu privire la drepturile omului.
Grupurile pentru drepturile omului din Rusia îl acuză pe Putin de reprimarea dizidenţei de când a revenit la preşedinţie, reprimare despre care susţin că este concepută pentru a-i spori controlul asupra puterii.
Într-o vizită de la Moscova din această lună, secretarul american de stat John Kerry a evitat să critice dur situaţia libertăţilor civile din Rusia, din moment ce a solicitat ajutorul Kremlinului în găsirea unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.
Uniunea Europeană a declarat că va urmări îndeaproape evoluţiile care afectează organizaţiile non-guvernamentale din Rusia şi a cerut guvernului să se asigure că avocaţii apărării au posibilitatea de a acţiona în mod liber.
Kremlinul a negat efectuarea unei represiuni asupra adversarilor săi şi susţine că nu utilizează instanţele de judecată în scopuri politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe