Un alt weekend fatal soldat cu 22 de civili ucişi în Donbas


Soldaţi ucraineni stau de pază la un punct de control în Sloviansk.
Soldaţi ucraineni stau de pază la un punct de control în Sloviansk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.02.2015

Şapte civili au fost ucişi în bombardamentele din Donbas în 1 februarie. O femeie de 66 de ani a fost ucisă de un proiectil care i-a lovit casa într-un sat din districtul Artiomovski din Doneţk Oblast. În plus, 6 persoane de vârste diferite au fost găsite decedate în câteva sate de lângă oraşele Artiomovsk, Dzerzhinsk şi Debalţevo.

Guvernul ucrainean susţine că aceste decese au fost provocate de atacurile separatiştilor susţinuţi de Rusia. Toate oraşele şi satele bombardate sunt controlate de Ucraina, conform Kyiv Post.

Pe lângă aceste victime, în 31 ianuarie au fost ucişi 12 civili din Debalţevo şi 3 în Lugansk Oblast.

Astfel numărul total de civili ucişi în weekend s-a ridicat la 22.

Cu doar o săptămână în urmă proiectilele lansate de separatişti au omorât 30 de civili în oraşul Mariupol, o fortăreaţă a armatei ucrainene situată la sud de Doneţk Oblast. De atunci, aproape zilnic au fost raportaţi civili ucişi de proiectile.

Conform rapoartelor Ministerului ucrainean de Interne şi al Apărării, toate victimele civile au fost cauzate de proiectile lansate cu lansatoare de rachete Grad şi Uragan.

De asemenea, şi armata ucraineană a suferit pierderi. 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţii 20 au fost răniţi în 1 februarie, pe lângă cei 15 ucişi şi 33 răniţi în 31 ianuarie.

Luptele continuă în Doneţk Oblast în apropiere de Debalţeve şi Vuhlehirsk, care este cel puţin parţial controlat de separatişti.

În acelaşi timp cu creşterea numărului de victime din Donbas, o altă tentativă de a desfăşura discuţii pentru pace în cadrul grupul de contact trilateral a eşuat - în 31 ianuarie la Minsk. Conform OSCE în Europa, întâlnirea a fost amânată deoarece reprezentanţii separatiştilor nu au dorit să colaboreze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor