Un exemplar rar de rinocer Java, filmat cu o cameră ascunsă [video]

Rinocer Java (Rhinoceros sondaicus)
Rinocer Java (Rhinoceros sondaicus) (animalespeligroextincion.org)

O telecameră ascunsă a înregistrat un exemplar rar de rinocer Java, în vârstă de şapte ani, în timp ce îşi făcea “o baie de noroi” în Parcul Naţional Ujung Kulon de pe insula Java, Indonezia. Rinocerii de Java nu se adaptează în captivitate, putând fi observaţi doar în sălbăticie; ei sunt timizi şi solitari, iar întâlnirile filmate cu ei sunt rare, existând doar câteva înregistrări ale acestora.

Videoclipul, lansat de ministrul Mediului din Indonezia, Siti Nurbaya Bakar, îl înfăţişează pe acest mamifer imens, pe cale de dispariţie, într-un iaz aflat la baza unei cascade.

“Băile” de nămol ajută rinocerii să-şi controleze temperatura şi umiditatea corpului, precum şi să-şi protejeze pielea de insecte şi paraziţi. Potrivit ministrului, în lume există doar 72 de rinoceri Java („Rhinoceros probeicus”) rămaşi în sălbăticie.

Rinocerii de Java, care în trecut trăiau în nord-estul Indiei şi în Asia de Sud-Est, sunt printre cele cinci specii de rinoceri pe cale de dispariţie. Populaţia acestor animale a scăzut în principal din cauza braconajului şi a cererii excesive de coarne de rinocer, adesea folosite pentru a obţine medicamente tradiţionale chineze.