Un înalt oficial american vine la Bucureşti pentru a discuta despre statul de drept

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Departamentul de Stat american a anunţat în cadrul unui comunicat de presă că adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, vine la Bucureşti pentru a purta o serie de discuţii care vizează eforturile referitoare la "întărirea statului de drept".

"În Bucureşti, România, de pe 10 ianuarie până pe 11 ianuarie, adjunctul secretarului de stat (Victoria) Nuland se va întâlni cu înalţi oficiali ai guvernului României şi cu membri ai societăţii civile pentru a discuta chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre eforturile pentru întărirea statului de drept", reiese din comunicatul remis de Departamentul de Stat american.

Vizita înaltului oficial face parte dintr-un turneu european care a început marţi, în Olanda, şi include vizite în Germania, Lituania şi Franţa, potrivit Realitatea.

Marţea neagră şi tensiunea dintre Ponta şi SUA

Amintim că în luna decembrie Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese. Raportul privind modificările ce urmează a fi aduse Codului Penal, a fost adoptat fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final.

Ambasada SUA a criticat atunci aşa numita superimunitate votată de parlamentarii români în „marţea neagră”.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse. Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”, a transmis Ambasada SUA în cadrul unui comunicat de presă.

Premierul Victor Ponta a criticat dur reacţia ambasadei precizând că "ideea că o ambasadă atrage atenţia este o idee total greşită".

"I-am transmis însărcinatului cu afaceri că nu trebuie să atragă atenţia niciodată la nimic, că deocamdată nu este cazul să ne atragă atenţia. Este foarte bine să ne consultăm, dar de atras atenţia nu ne mai atrage atenţia nici Moscova, nici altcineva", a explicat atunci Victor Ponta.

"Am văzut declaraţii de principiu, nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că şi în ţara lor se întâmplă la fel. Singura reacţie care cred că a fost total greşită, că nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investiţiile americane. Din câte ştiu eu, Chevron investeşte în România sau poate să plece dacă nu se aplică legea şi dacă nu reuşim să arătăm că putem proteja proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus dacă o proprietate privată poate fi apărată - mesajul meu public şi activitatea MAI le cunoaşteţi - şi aici cred că a fost o greşeală şi o să transmit acest lucru", a adăugat premierul.

În opinia preşedintelui aceste declaraţiile ale premierului reprezintă "un şantaj la Ambasada SUA: dacă nu vă liniştiţi, s-ar putea să abandonez protecţia la Chevron. Eu nu am crezut că se poate ajunge la astfel de declaraţii. Nu îi dau nici măcar scuza că a greşit, pentru că, altfel, ar fi realizat şi revenea. Pur si simplu a fost un şantaj pe faţă".

Ambasadorul american din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Daniel Baer, şi-a exprimat îngrijorarea, într-o scrisoare către statele membre ale organizaţiei, cu privire la modificarea Codului Penal din România.

"Statele Unite sunt preocupate de recenta aprobare de către Parlamentul român a unor propuneri de amendamente la Codul Penal, prin care aleşii vor căpăta imunitate în faţa anchetelor pentru corupţie şi investigaţiilor privind conflictul de interese", potrivit unei scrisori citate de romanialibera.ro

Ambasadorul american a declarat: "Cu aproape un sfert de secol în urmă, România a acţionat rapid, devenind o democraţie modernă, integrată în comunitatea euro-atlantică. România a înregistrat un remarcabil progres, ceea ce face ca introducerea noi legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare".

"Observăm că aceste amendamente au fost trecute fără consultări publice şi dezbateri, şi fără a oferi autorităţilor judiciare ori societăţii civile posibilitatea să intervină. Dacă vor fi promulgate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi domnia legii, îngreunând anchetele privind corupţia conduse de Direcţia Naţională Anticorupţie şi alte autorităţi. Facem un apel către Parlamentul României şi celelalte instituţii guvernamentale să reconsidere această măsură şi să se asigure că legislaţia română respectă angajamentele ţării către OSCE privind domnia legii şi buna guvernare", a scris Daniel Baer Consiliului Permanent al OSCE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne