Un nou secretar de stat la Sănătate. Vlad Voiculescu: Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului medical

Interesele pacientului trebuie apărate dintr-o poziţie centrală, atrage atenţia Vlad Voiculescu, lansând un apel către miniştrii ce-i vor urma, sa găsească întotdeauna un post important în minister pentru un reprezentant al pacienţilor.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă, pe Facebook, numirea Monicăi Grigore Althamer, "navigator medical" pe postul de Secretar de Stat în ministerul pe care îl conduce, reamintind cu această ocazie că în centrul sistemului trebuie să fie pacientul, căci sănătatea este despre pacient mai mult decât despre bugete şi contracte.

Potrivit Hotnews, Monica Grigore lucrează ca activist voluntar pentru drepturile pacienţilor de peste opt ani şi a fost declarată "Femeia Anului" de revista Avantaje.

Redăm postarea ministrului:

În ultimii ani am participat la tot felul de conferinţe şi congrese despre sistemele medicale. Aproape fără excepţie, în toate se vorbea despre nevoia de a pune pacientul în centrul sistemului. Ani de zile am auzit asta. Dar majoritatea activităţilor care se desfăşoară în Ministerul Sănătăţii au în centru fie contractele, fie preţurile, fie bugetele, fie salariile, fie funcţiile. Toate acestea contează, desigur, dar rolul principal în aceste discuţii nu este jucat de pacienţi. De ce? Pentru că în România, dintre toţi participanţii la sistemul medical, pacientul are cea mai vulnerabilă poziţie. E un fapt pe care îl vedem cu toţii şi îl simţim cu toţii pe propria piele.

Da, pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Iar interesele lui trebuie apărate dintr-o poziţie centrală, nu dintr-una secundară, de simplu observator chemat la conferinţe ca să dea bine, dar lăsat pe dinafară birourilor în care se iau decizii. Decizii legate de viaţa lui şi a celor dragi lui.

De aceea am o rugăminte importantă pentru viitorii miniştri ai Sănătăţii: vă rog să rezervaţi întotdeauna un post important din Ministerul Sănătăţii, cel de secretar de stat, pentru un reprezentant al pacienţilor. Să fie o persoană independentă şi onestă, una care a dovedit în timp că a ajutat pacienţii în ciuda defectelor sistemului. O persoană care ştie cât de complicată este viaţa unui pacient într-un spital din România chiar şi atunci când are alături medici buni.

De aceea am invitat-o pe Monica Grigore Althamer să preia postul de Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. Oamenii ca Monica Grigore se numesc navigatori medicali şi există în multe alte ţări, răspunzând unei nevoi esenţiale a pacienţilor. Majoritatea acţiunilor Monicăi Grigore au fost complicate de problemele sistemului nostru medical, probleme pe care va încerca să le rezolve din noua ei calitate. Are competenţa, recunoaşterea profesională şi independenţa necesare pentru a reuşi.

Prin această invitaţie pe care am făcut-o unui reprezentant al pacienţilor, vreau de fapt să mulţumesc organizaţiilor de pacienţi pentru tot ceea ce au făcut în ultimii ani pentru sistemul medical din România. Şi sper ca şi următorul ministrul al Sănătăţii şi toţi cei din viitor să vă mulţumească şi să vă ajute să ajutaţi în acelaşi fel.

Despre ce face un "Navigator medical" (Patient navigator în engleză) puteţi citi aici: http://www.cancer.org/…/navigators-help-cancer-patients-man…

Despre Monica Grigore puteţi citi aici: http://www.simonatache.ro/…/text-care-canta-privighetori-t…/