Una dintre cele mai mari flori din lume este simbolul Indoneziei [video]

Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii (screenshot tramite foto web)

Floarea care este considerată cea mai mare din lume, Rafflesia arnoldii, creşte pe insulele Sumatra şi Borneo, poate măsura un metru în diametru şi cântăreşte nu mai puţin de zece kilograme. Ea îşi ia numele de la Thomas Stamford Raffles, reprezentant al Imperiului Britanic în Orientul Îndepărtat şi fondator al portului şi oraşului Singapore.

Numele speciei face aluzie, de asemenea, la medicul Joseph Arnold, care a descoperit această floare în 1818, în timpul uneia dintre expediţiile sale, deşi ea fusese descoperită mai devreme de occidentali, mai exact de francezul Louis Auguste Deschamps, în 1797.

Este o plantă care creşte numai în pădurile tropicale din Indonezia, în special pe insula Sumatra şi Borneo, şi în junglele din Asia de Sud-Est.

Planta nu face fotosinteză, deoarece nu are frunze, lăstari şi rădăcini (este vizibilă doar floarea). Este o plantă care trăieşte ca un parazit pe copaci şi creşte pe rădăcinile acestora, de unde obţine nutrienţii necesari. Organele sale vegetative sunt reduse la o reţea de fibre celulare care se găsesc în principal între ţesuturile plantei gazdă sau formează un sistem rizomat.

Florile apar dintr-un fel de muguri de culoare maro sau maro închis, asemănători cu varza, care au de obicei o lăţime de aproximativ 30 de centimetri. Le ia între unu şi doi ani să se dezvolte şi apoi durează doar cinci sau şase zile.

Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii (screenshot tramite video Youtube)

Prin urmare, este posibil să o identificăm ca plantă doar atunci când a dezvoltat o floare, care capătă proporţii cu totul neobişnuite.

Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii (screenshot tramite video Youtube)

Este de culoare brun-roşiatică şi emană un miros puternic şi neplăcut de carne în putrefacţie, motiv pentru care este adesea numită "floarea cadavrului".

Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii (screenshot tramite video Youtube)

Florile sunt, de asemenea, capabile să emită căldură. Se crede că ambele mecanisme au rolul de a imita căldura şi mirosul unui animal mort pentru a atrage muştele, insectele sale polenizatoare. Acestea sunt flori unisexuate, astfel încât insectele care le vizitează trebuie să se grăbească să viziteze florile masculine şi feminine pentru ca polenizarea să aibă succes, având în vedere numărul scurt de zile în care acestea rămân deschise.

Polenul Rafflesia arnoldii este format dintr-un lichid gros şi lipicios care se lipeşte de spatele insectelor şi poate fi transportat mai mulţi kilometri înainte de a poleniza o altă floare.

Caracteristicile sale fiziologice deosebite fac ca măsurile de conservare să fie dificile, astfel încât nicio grădină botanică nu a reuşit să cultive o Rafflesia arnoldii în afara mediului său natural.

Floarea este unul dintre simbolurile Indoneziei, apărând în toate tipurile de literatură promoţională indoneziană şi pe numeroase emisiuni de timbre. Este adesea folosită în medicina tradiţională ca un ajutor pentru sarcină, deşi nu există dovezi ştiinţifice privind eficacitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură