Unele rapoarte afirmă că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ar fi în stare gravă. Altele susţin contrariul

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

  • Comentariile unui oficial american au alimentat speculaţiile cu privire la sănătatea liderului nord-coreean, dar surse sud-coreene şi chineze pun la îndoială afirmaţiile conform cărora liderul comunist nord-coreean ar fi grav bolnav.
  • Experţii spun că în cazul în care Kim ar fi în stare gravă, îndatoririle liderului suprem ar fi preluate de sora sa, Kim Yo-jong

Rapoarte de intelligence afirmă că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a suferit o operaţie, alimentând noi speculaţii despre sănătatea liderului comunist, după absenţa sa, fără precedent, de la evenimentele de săptămâna trecută care marcau ziua de naştere a bunicului său.

SUA monitorizează rapoartele de intelligence care afirmă că dictatorul ar putea fi „în pericol după o intervenţie chirurgicală”, potrivit CNN, citând un oficial american care are informaţii directe despre dosar. Casa Albă a refuzat să comenteze raportul CNN, în timp ce oficialii sud-coreeni au sugerat că „nu este adevărat” că liderul Kim ar fi grav bolnav.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Casei Albastre (Administraţia prezidenţială a Coreei de Sud), Kang Min-suk, a declarat că nu sunt detectate „mişcări neobişnuite în Nord”, în timp ce agenţia de ştiri Yonhap, citând surse guvernamentale neidentificate, a declarat că „preşedintele Kim rămâne în prezent în mediul rural cu cei apropiaţi.”

"Nici Partidul, nici armata, nici guvernul nu fac mişcări neobişnuite, cum ar fi alarmă de urgenţă ... se pare că preşedintele Kim funcţionează normal", a adăugat sursa.

Surse chineze au pus la îndoială raportul, un oficial al departamentului de relaţii externe al Partidului Comunist Chinez, care se ocupă de relaţia cu Coreea de Nord, afirmând pentru Reuters că sursele sale nu cred că dictatorul ar fi în stare critică.

O sursă din Coreea de Sud, cu acces la informaţii în Coreea de Nord, a declarat că există diferite teorii care circulă despre sănătatea lui Kim. „Dar informaţia potrivit căreia a fost supus unei intervenţii cardiovasculare pe 12 aprilie ... şi că acum este într-o stare gravă, pare exactă”, a afirmat sursa. "Ceva neobişnuit se întâmplă în Phenian ... Phenianul se află sub un blocaj impus de Ministerul Securităţii", a adăugat el.

Daily NK, un site web din Seul, care adună date de la informatori din interiorul naţiunii izolate, a raportat că dictatorul nord-coreean Kim a suferit o „procedură chirurgicală cardiovasculară” şi acum s-a recuperat în cea mai mare parte. Raportul este imposibil de verificat imediat, iar Daily NK a susţinut că informaţiile provin de la o persoană din interior.

Daily NK face parte dintr-un grup de agenţii non-profit afiliate cu Ministerul Unificării din Coreea de Sud şi a fost contactat ocazional de către oficialii din Seul pentru informaţii. Printre susţinătorii publicaţiei este US National Endownment for Democracy, care a acordat anul trecut 400.000 USD pentru „sensibilizarea şi înţelegerea condiţiilor din Coreea de Nord, prin diseminarea de ştiri şi informaţii corecte, în timp util şi relevante despre ţară”.

Sănătatea liderului Coreei de Nord este unul dintre secretele de stat cel mai bine păzite, cunoscute de o mână de oameni din cercul interior al conducerii. Kim nu a participat la sărbătorile din 15 aprilie pentru ziua de naştere a bunicului său, fondatorul statului comunist, Kim Ir-sen, una dintre cele mai importante sărbători comuniste din calendarul nord-coreean.

Ministerul Unificării a declarat vineri că este „nepotrivit” să speculăm motivele absenţei lui Kim.

Kim a avut 17 apariţii publice în acest an, menţionate în mass-media de stat - într-un ritm de puţin mai mult de una pe săptămână - a spus ministerul. Această cifră a scăzut faţă de 84 de prezenţe publice anul trecut.

Kim, în vârstă de 36 de ani, fumător, a apărut în ultimele luni la exerciţii militare şi călărind un cal alb pe muntele "sfânt" al comuniştilor nord-coreeni, Paektu, unde ar fi stat bunicul său pe vremea când lupta cu ocupanţii japonezi, potrivit propagandei de stat.

Profesorul Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-Coreene, citat de South China Morning Post, este sceptic cu privire la rapoartele despre boala lui Kim.

„Este foarte puţin probabil ca personalul medical sau orice alte persoane din jurul lui Kim Jong-un să îndrăznească să vorbească despre starea sănătăţii sale în vreo circumstanţă”, a spus Yang.

Yang a menţionat că zvonurile neconfirmate despre boala lui Kim au fost răspândite în timpul alegerilor parlamentare din Sud de către persoane asociate cu extrema dreaptă, în scopul aparent de a spori sprijinul pentru Partidul Conservator.

Partidul Democrat aflat la guvernare, care-l sprijină pe preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a câştigat alegerile după ce a primit laude pentru tratarea pandemiei coronavirusului. Însă preşedintele sud-coreean, un transfug din Nordul comunist, este considerat un pion al Chinei comuniste şi a afirmat în repetate rânduri că doreşte reunificarea cu Coreea de Nord.

Profesorul Koh Yu-hwan de la Universitatea Dongguk, citat de asemenea de SCMP, subliniază: „Dacă i s-ar fi întâmplat ceva cu adevărat rău lui Kim, Nordul şi-ar fi închis graniţele, iar diplomaţii şi jurnaliştii străini din Phenian ar fi fost supuşi supravegherii mai stricte, dar nu vedem nicio măsură de acest gen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe