UNJR, împotriva trecerii Inspecţiei Judiciare la CSM dar de acord cu tragerea DNA pe linie moartă la anchetarea magistraţilor

Din cauza modului de accedere în DNA (procurori tineri, fără experienţă) s-a ajuns ca procurori cu experienţă de nivel de judecătorie să ancheteze judecători de curte de apel, ceea ce nu este normal, susţin reprezentanţii UNJR.
Femida (Justiţie)
Femida (Justiţie) (facebook.com)

Uniunea Naţională a Judecătorilor transmite, printr-un comunicat de presă, că nu este de acord cu o eventuală trecere a Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, aceeaşi organizaţie se declară de acord "în principiu" cu propunerea lui Tudorel Toader, de înfiinţare a unei structuri specializate de parchet care să investigheze doar magistraţi.

“Trecerea Inspecţiei Judiciare de la Ministerul Justiţiei la CSM a fost un element important în consolidarea independenţei justiţiei. Trecerea înapoi la Ministerul Justiţiei ar naşte serioase suspiciuni cu privire la independenţa judecătorilor şi procurorilor, cu efecte directe asupra încrederii în justiţie.

Mai mult, propunerea nu este nici în interesul ministrului Justiţiei, care va fi acuzat permanent de presiuni politice asupra justiţiei, fapt ce va eroda instituţia în sine. Practic, ori de câte ori ancheta inspecţiei va viza magistraţi sau fapte din dosare intens mediatizate, vor exista suspiciuni ale intervenţiei ministrului Justiţiei, fapt ce va fi speculat politic şi, inevitabil, va atrage activitatea inspecţiei în această zonă.

Activitatea Inspecţiei Judiciare trebuie să fie liberă de orice presiuni şi influenţe indiferent din partea cui ar veni.", transmite UNJR, adăugând că este important ca Inspecţia Judiciară să rămână la CSM, cu schimbarea însă a procedurii de numire a inspectorilor şi crearea unui mecanism de verificare a inspectorilor înşişi.

UNJR propune şi o serie de criterii pentru posturile de inspector judiciar, după cum urmează:

  • Accederea ca inspector judiciar să se facă prin concurs organizat de CSM prin intermediul INM, asemeni celorlalte concursuri din sistem;
  • Un singur mandat pe o perioadă de 6 ani, interdicţia de a mai avea un mandat aplicându-se şi inspectorilor care sunt deja în exercitarea funcţiei;
  • Înfiinţarea unei direcţii/department care să îi cerceteze pe inspectorii care comit abateri disciplinare şi care să fie sub autoritatea CSM.

Pe de altă parte, UNJR transmite ca, în acelaşi timp, "trebuie să se înfiinţeze o direcţie în cadrul CSM, care să aibă ca atribuţie cercetarea sesizărilor făcute împotriva inspectorilor judiciari."

Nu trebuie să existe o instituţie ai cărei membri să NU răspundă efectiv în faţa nimănui, susţin reprezentanţii UNJR.

În ceea ce priveşte propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de înfiinţare a unei structuri specializate de parchet care să investigheze numai magistraţi, UNJR îşi exprimă acordul de principiu, criticând totodată faptul că acum judecătorii sunt cercetaţi de procurori tineri şi fără experienţă din DNA.

“Dată fiind situaţia actuală, UNJR consideră oportună crearea unei astfel de structuri [care să investigheze numai magistraţi] pentru a asigura protejarea judecătorilor şi chiar a procurorilor de orice presiuni venite din partea altor procurori, pe de-o parte, dar şi pentru a evita situaţii în care afinităţile sau, dimpotrivă, adversităţile locale între procurori sau judecători ar putea afecta imparţialitatea anchetelor ce îi privesc pe magistraţi”, a susţinut UNJR.

Un serviciu creat special pentru anchetarea magistraţilor există deja în interiorul DNA.

Din cauza modului de accedere în DNA (procurori tineri, fără experienţă) s-a ajuns ca procurori cu experienţa de nivel de judecătorie să ancheteze judecători de curte de apel, ceea ce nu este normal", susţin reprezentanţii UNJR.

"Când abuzurile făcute de procurori împotriva unor judecători devin motiv de promovare, astfel de anchete neprofesioniste şi abuzive constituie factori de presiune la adresa tuturor judecătorilor, cu implicaţii directe asupra dreptului celor acuzaţi la un proces echitabil.

În aceste circumstanţe, înfiinţarea unei structuri specializate autonome, în cadrul Parchetului General, având competenţă exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru fapte săvârşite de către judecători şi procurori, indiferent de natura şi gravitatea acestora, ar elimina riscurile arătate anterior.", adaugă organizaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne