UPDATE. Parlamentul a dublat alocaţiile pentru copii

Cristina Pocora
Cristina Pocora (Epoch Times România)

UPDATE. "Sunt un om şi un parlamentar fericit! A trecut de votul final amendamentul meu şi alocaţia pentru copii între 2 şi 18 ani va fi 84 lei iar alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi, 3-18 ani, 200 lei", a declarat, după votul final, Cristina Pocora.

Camera Deputaţilor a aprobat amendamentul liberalilor cu 322 de voturi "pentru" şi 2 abţineri, premierul Ponta susţinând că Executivul va găsi resursele financiare necesare pentru acest an.

"Guvernul duce la îndeplinire deciziile Parlamentului şi la un vot atât de consistent trebuie să ne conformăm. Mă bucur că o măsură de stânga este spijinită şi de liberali. Impactul finaciar pentru acest an este de 900 milioane de lei, îl vom acoperi cu siguranţă. Pentru bugetul pe 2016 vreau sprijinul Parlamentului ca această măsură să rămână în vigoare", a declarta Ponta, citat de Mediafax.

* * *

UPDATE. Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că atât Guvernul, cât şi social-democraţii, susţin majorarea alocaţiei de stat pentru copii şi nu se pot opune acestui principiu, însă iniţiatorii amendamentului nu au indicat sursa de finanţare, iar impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei, potrivit Mediafax.

Premierul a afirmat că totuşi pot fi găsiţi bani pentru acest lucru, dar trebuie indicată şi sursa de finanţare, adăugând că a avut discuţii pe acest subiect cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

* * *

"Mi-a trecut amendamentul! Am dublat alocaţia la 84 lei. Amendamentul a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, camera decizională. Urmează, la ora 15.00, votul final pe lege, şi gata!", a scris miercuri, pe contul său de Facebook, deputatul PNL Cristina Pocora.

Amendamentul adus de Pocora OUG 65/2014 a fost adoptat cu 98 voturi "pentru" şi 77 voturi "împotrivă" iar, potrivit iniţiatoarei, acesta nu are culoare politică.

"Fac un apel la sufletul deputaţilor din arcul guvernamental, în numele celor peste trei milioane şi jumătate de copii, să susţină acest amendament şi să le ofere posibilitatea unui trai decent", a fost mesajul transmis anterior de Cristina Pocora.

Până la adoptare mai este doar un pas. Plenul Camerei Deputaţilor urmează să voteze miercuri adoptarea sau respingerea ordonanţei respective.

"Noi, liberalii, susţinem majorarea alocaţiei de stat pentru toţi copiii la 200 de lei. Ştim că acest lucru nu se poate face decât treptat, din acest motiv am propus un amendament care vizează creşterea alocaţiei la 84 de lei pentru toţi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi creşterea alocaţiilor pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, la 200 de lei, aceştia fiind numeric mai puţini, deci presiunea bugetară putând fi suportată mai uşor în cazul lor", a explicat recent Cristina Pocora.

În condiţiile în care aceste alocaţii nu au mai fost actualizate din luna ianuarie 2009, deşi indicele preţurilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale, Pocora este părere că amendamentul liberalilor trebuia susţinut.

"Menţionăm că, la nivelul Uniunii Europene, media alocaţiei de stat pentru copii este de 210 euro, în timp ce în România alocaţia unui copil nu depăşeşte 9 euro, cifră care plasează ţara noastră în coada listei la nivel mondial. Vorbim de 3,6 milioane de copii pentru care este foarte important să găsim fondurile necesare respectării dreptului universal consacrat prin Constituţie, dar şi prin Convenţia ONU referitoare la Drepturile Copilului, mai ales că procentul copiilor în risc de sărăcie şi excluziune socială în România este de 48,5%", a mai arătat deputatul PNL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne