USR acuză: Firea o recompensează pe Rodica Bitănescu din bani publici pentru susţinerea în campanie

”Ce am văzut în şedinţa de Consiliu General de luni a fost cum un agent electoral al PSD, dna. Rodica Popescu Bitănescu, este recompensat cu fonduri publice pentru activitatea domniei sale”, a declarat, joi, liderul USR, Nicuşor Dan.
Nicusor Dan(USR)
Nicusor Dan(USR) (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În cadrul unei conferinţe de presă, trei consilieri generali ai Uniunii Salvaţi România au arătat că Primăria Generală ia din banii pentru proiecte de investiţii pentru a finanţa bunuri şi servicii la instituţii de cultură, fără o explicaţie unde merg banii.

”Pe ordinea şedinţei de luni a CGMB erau 60 de puncte, toate foarte importante, dar din păcate mare parte dintre ele nu au fost susţinute de studii şi de informaţii destul de precise pentru a ne putea pronunţa. Printre aceste puncte a fost rectificarea bugetară şi aceste alocări pentru bunuri şi servicii la instituţii de cultură, fără o explicaţie unde merg banii. Numai 20,7% din banii destinaţi dezvoltării şi investiţiilor în Bucureşti au fost cheltuiţi, ceea ce ne arată că de fapt actuala administraţie nu are o viziune de dezvoltare a Bucureştiului”, a afirmat consilierul general Roxana Wring.

Ea a arătat că investiţii necesare pentru îmbunătăţirea vieţii bucureştenilor au fost amânate şi s-au redus banii alocaţi pentru protecţia civilă şi protecţia împotriva incendiilor, pentru supralărgirea Şos. Fabrica de Glucoză, de la Prelungirea Ghencea, de la reconstrucţia Halei Matache pe un alt amplasament, dar şi de la concursul de soluţii pentru amenajarea zonei, de la reabilitarea şoselei Pantelimon sau de la revizuirea Planului urbanistic General, ”unde au mai rămas doar aproximativ 800.000 de lei, ceea ce înseamnă că Bucureştiul nu va avea un PUG nici în 2018”.

În schimb, Primăria Generală a alocat bani pentru Teatrul de Comedie. Vicepreşedintele USR a arătat că ”dl.Petrescu, şeful direcţiei Cultură la Primăria Generală a fost director adjunct al acestuia până în septembrie 2015. Din aceşti 1.216.000 lei care merg la Teatrul de Comedie pentru bunuri şi servicii, 216.000 sunt pentru Festivalul Rodica Popescu-Bitănescu, un dramaturg în viaţă, pentru nişte spectacole deja montate”.

”E greu de explicat de ce 5 spectacole aflate deja în repertoriul TNB trebuie mutate la Comedie pentru o perioadă de câteva zile. Pentru Teatrul Excelsior s-au alocat 1.341.000 lei, din care 1. 208.000 pentru Festivalul Corurilor Şcolare, despre a cărui desfăşurare nu avem nicio informaţie”, a adăugat Wring.

Consilierul general a mai menţionat că PMB are o Strategie culturală aprobată, dar niciuna dintre aceste alocări nu o respectă pentru că ideea era scoaterea culturii din centru şi răspândirea ei în cartiere.

”La întrebările USR, nu s-au dat clarificări, ci s-a trecut direct la vot. Actuala administraţie ne tratează ca pe o maşină de vot. Nu se justifică de ce 5 piese deja montate pentru care au fost amortizate costurile să fie mutate la Comedie. Se mulţumeşte astfel dnei. Bitănescu pentru sprijinul acordat Gabrielei Firea în campania electorală de la alegerile locale”, a concluzionat Roxana Wring.

La rândul ei, o altă consilieră generală, Cristina Prună, a arătat că deşi USR a făcut solicitări numeroase către aparatul de specialitate al primarului Firea pentru a primi proiectele de hotărâre şi bugetele aferente într-un format editabil, astfel încât să poată analiza mai uşor cifrele, nimic nu s-a întâmplat.

”Actuala administraţie ne tratează ca pe o maşină de vot. Nu se justifică de ce 5 piese deja montate pentru care au fost amortizate costurile să fie mutate la Comedie. Se mulţumeşte astfel dnei. Bitănescu pentru sprijinul acordat Gabrielei Firea în campania electorală de la alegerile locale”.

Ea a mai precizat că aproape 34.000 de lei cumulat de la investiţii de infrastructură nu s-au mai alocat. ”Pentru administrarea străzilor, 46 de milioane de lei, dintre care 37 de milioane care erau destinaţi numai pentru reparaţii. N-au mai fost alocaţi 11 milioane de lei pentru sistemul de management al situaţiilor de urgenţă, 24 de milioane pentru protecţie civilă şi protecţie contra incendiilor. Din fondurile alocate pentru pompieri s-a tăiat. Peste 2 milioane de lei s-au luat de la învăţământul preşcolar şi 5,6 milioane de la alte cheltuieli în domeniul învăţământului”, a explicat Prună.

Şicanele la candidaturile pentru parlamentare

Pe de altă parte, preşedintele USR, Nicuşor Dan, a reamintit că USR a solicitat BEC emiterea unei noi sigle a partidului şi că împotriva listelor de candidaţi ai formaţiunii au formulate peste 65 de contestaţii în toate judeţele, majoritatea de către PSD. Dintre acestea, 60 au fost respinse, iar pentru 10 s-a făcut apel.

Unele Birouri Electorale Judeţene au invocat contestaţiile acestea pentru a nu trage la sorţi USR în componenţa BEJ-urilor. ”Este o interpretare nefericită a unei prevederi legale ambigue, care spune că sunt trase la sorţi partidele în ordinea de candidaturi rămase definitive şi nu se explică ce înseamnă asta. Interpretarea noastră este că până la admiterea unei contestaţii, candidaturile rămân valide. Aşa că am fost nevoiţi să contestăm aceste decizii ale Birourilor Electorale Judeţene la BEC”, a concluzionat Nicuşor Dan.

Întrebat de o posibilă alianţă cu PNL, liderul USR a reiterat că formaţiunea nu va face alianţe pre-sau post-electorale, va discuta exclusiv cu premierul pe program şi nu va cere posturi de miniştri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne