USR şi PNL au atacat la Curtea Constituţională "legea graţierii mascate"

Modul în care se acordă reducerea pedepselor deţinuţilor cu 6 zile la 30 executate în condiţii improprii are un potenţial cât se poate de periculos, existând "şansa" ca toate spaţiile de detenţie din România să fie declarate ca având condiţii necorespunzătoare, arată USR.
Loredana Diacu
16.05.2017

alte articole

(Captură Foto)
Loredana Diacu
16.05.2017

Uniunea Salvaţi România a sesizat Curtea Constituţională cu privire la proiectul de modificare a Legii executării pedepselor. În opinia USR, acest act normativ care reduce toate pedepsele la o treime reprezintă, în fapt, o graţiere mascată.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 27 de deputaţi USR şi de 24 de deputaţi PNL. USR şi PNL au votat împotriva adoptării proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 , dar nu au putut modifica rezultatul votului dat, marţi, 9 mai, de coaliţia majoritară formată din PSD, ALDE şi UDMR, se precizează în comunicatul de presă al Uniunii Salvaţi România.

Principalul motiv invocat de juriştii USR în sesizarea de neconstituţionalitate este încălcarea principiului bicameralismului. Concret, USR acuză că legea fost modificată fundamental la Camera Deputaţilor, printr-o serie de 43 de amendamente, care nu au fost dezbătute deloc în Senat.

Juriştii USR au mai invocat în sesizarea la Curtea Constituţională şi încălcarea principiului securităţii juridice, arătând că definirea condiţiilor necorespunzătoare din închisori este neclară.

Astfel, în două alineate distincte, definiţiile sunt diferite şi contradictorii. Mai mult, standardele impuse prin una dintre cele două definiţii din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decât cele care derivă din jurisprudenţa CEDO. De exemplu, simpla existenţă a igrasiei şi mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deţinuţii să beneficieze de compensarea prevăzută de lege. Mai grav este că, pentru declararea unui spaţiu de detenţie necorespunzător, condiţiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spaţiile de detenţie din România vor fi declarate ca având condiţii necorespunzătoare, atrage atenţia USR.

În sesizare, a mai fost invocată şi încălcarea principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, având în vedere că una dintre dispoziţiile din proiectul de lege creează premisele unei discriminări între deţinuţi pe bază de avere. Concret, proiectul instituie posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral şi periculos, susţin juriştii USR.

USR mai reaminteşte că prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. Perioada de şase zile este mult prea mare, consideră USR, care a susţinut ca variantă beneficiul de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii.

Nu în ultimul rând, USR consideră că este excesivă creşterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată şi de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

USR consideră că actuala putere se foloseşte în cel mai pervers mod de situţia disperată a unora dintre deţinuţii din închisorile româneşti, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO, cu unicul scop de a salva din puşcării membrii de partid şi clientela politică. De fapt, majoritatea proiectelor care se bucură de atenţia nedisimulată a parlamentarilor PSD şi ALDE au ca obiect fie o graţiere, fie o amnistie, unele mascate tehnic, iar altele promovate în dispreţul românilor. Problemele reale ale României aşteaptă la coadă”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică.

Rezolvarea situaţiei din penitenciare este necesară, dar în mod principial şi echitabil, cu respectarea drepturilor omului. Pedeapsa dispusă pentru cei care au încălcat legea trebuie să fie lipsirea acestora de libertate, aceasta fiind suficientă, consideră USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor