Valul de represiune din Belarus continuă

Poliţia din Belarus a reţinut circa 700 de persoane după protestele anti-guvernamentale ce au avut loc sâmbătă. Activişti şi membri ai opoziţiei organizează o nouă manifestaţie, duminică, la Minsk.
Represiunea la adresa opoziţiei din Belarus a devenit tot mai accentuată după realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010.
Represiunea la adresa opoziţiei din Belarus a devenit tot mai accentuată după realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în decembrie 2010. (MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images)

După manifestaţiile şi marşurile anti-guvernamentale din Belarus organizate sâmbătă cu ocazia „Zilei libertăţii”, activişti pentru drepturile omului şi membri ai opoziţiei au îndemnat la o nouă manifestaţie de protest, duminică, în Minsk, împotriva intervenţiei brutale a poliţiei de sâmbătă. Manifestaţia de duminică este organizată prin Facebook şi alte reţele de socializare.

Potrivit relatărilor, poliţia din Belarus a reţinut zeci de persoane şi a descins la sediului organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului, Vyasna (Primăvara), care, în ultimele săptămâni, a documentat protestele din ţară şi arestările care au urmat. Potrivit relatării făcute sâmbătă de o activistă pe pagina sa de Facebook „57 de persoane au fost reţinute şi duse la sediul poliţiei, între care şi observatori străini”.

Vyasna, una dintre cele mai cunoscute organizaţii neguvernamentale pentru drepturile omului din Belarus, a estimat că circa 700 de demonstranţi au fost reţinuţi sîmbătă, la Minsk, dar a informat că majoritatea celor reţinuţi de poliţie au fost eliberaţi duminică dimineaţă.

Pintre cei reţinuţi s-au aflat şi 20 de ziarişti, care relatau despre manifestaţiile neautorizate, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor.

Atât Uniunea Europeană, cât şi ambasada Statelor Unite la Minsk au cerut eliberarea celor reţinuţi.

Protestele ce durează de câteva săptămâni au loc împotriva „taxei pe parazitism” pe care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a suspendat-o, între timp, dar nu a anulat-o.