Vânzarea de telescaune elveţiene Coreii de Nord, interzisă

Epoch Times România
21.08.2013

Elveţia a blocat vânzarea de telescaune Coreii de Nord, în baza sancţiunilor ONU, fapt ce încurcă proiectul unei staţiuni montane de lux, preconizat de liderul ţării, Kim Jong-un, notează miercuri ziarul El Pais.

Kim Jong-un, care se crede că a învăţat să schieze în Alpi în vremea când a studiat la un colegiu din Berna, preconizează să dezvolte o staţiune de agrement pentru turişti şi membrii de vază ai ţării sale.

Guvernul nord-coreean a contactat mai multe companii elveţiene, între care şi Bartholet Maschinenbau, cu care avea un contract de 5,2 milioane de euro, privind furnizarea de telescaune şi telecabine pentru staţiunea montană Masik, potrivit ziarului local Le Temps din Geneva.

Însă guvernul elveţian a inclus şi echipamentul sportiv de lux pe lista produselor interzise exportului în Coreea de Nord, în baza sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite la 3 iulie.

Lista produselor supuse sancţiunilor include echipamente de golf, călărie, sporturi acvatice, mese de biliard, ceasuri de lux, bijuterii, caviar, parfumuri şi obiecte de artă.

Este al treilea contract care a fost anulat din cauza sancţiunilor. Producătorii austrieci şi cei francezi au refuzat la rândul lor să colaboreze cu Phenianul din motive politice.

Proiectul, pe care preşedintele Kim a ordonat armatei să-l termine înainte de sfârşitul anului, a fost deja amânat de mai multe ori din cauza ploilor puternice şi alunecărilor de teren.

Kim Jong-un a vizitat de mai multe ori zona din Masik, în vederea acestui proiect care este conceput ca răspuns la alegerea Coreii de Sud drept ţară gazdă a Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang din 2018.

Staţiunea Masik, care va fi dotată cu 110 kilometri de pârtii de schi pe mai multe niveluri, un hotel, un heliport şi mai multe telecabine, este o tentativă a organizaţiei de propagandă a partidului de a prezenta o îmbunătăţire a nivelului de trai al cetăţenilor. O propagandă care se difuzează din iunie când liderul nord-coreean a vizitat pentru prima dată această zonă.

Dar Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) elveţian a considerat că staţiunea este doar 'un prestigios proiect de propagandă pentru regim'. 'Este de neînchipuit ca staţiunea să fie destinată utilizării publicului larg', a declarat purtătoarea de cuvânt, Marie Savet, postului de radio BBC.

Aproape o treime din copiii din Coreea de Nord au probleme de creştere din cauza malnutriţiei, potrivit Programului Mondial pentru Alimentaţie al Naţiunilor Unite. Coreea de Nord este sancţionată din cauza programului său de dezvoltare de arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor