Bulgaria: Camionul-cisternă românesc 'zbura' cu 108 km pe oră înaintea accidentului (presă)

Epoch Times România
21.08.2013

Camionul-cisternă înmatriculat în România implicat în accidentul de luni din apropiere de Sofia soldat cu doi morţi şi cinci răniţi 'zbura' cu 108 km pe oră înaintea accidentului, titrează miercuri ziarele sofiote 24 Ceasa şi Monitor. Cu toate că limita de viteză în zona respectivă pe austostradă este de 130 km pe oră, viteza camionului-cisternă nu a fost adaptată la condiţiile de drum, afirmă purtătorul de cuvânt al Parchetului de la Sofia, Rumiana Arnaudova.

Ea a spus ziariştilor că în zona respectivă drumul este drept şi şoferul român M.V. (45 de ani) era obligat să observe coloana de autoturisme şi să reducă viteza fără să creeze un pericol de accident.

În loc să facă aşa, camionul românesc a intrat cu mare viteză în coloana de autoturisme care reduseseră viteza pentru că se apropiau de zona unde autostrada se termina şi vehiculele erau deviate spre o rută ocolitoare, în condiţiile în care un nou tronson de autostradă era încă închis, urmând să fie inaugurat aproximativ o oră mai târziu.

Din această cauză, accidentul a căpătat dimensiuni politice pentru că liderul opoziţiei Boiko Borisov a cerut demisia ministrului dezvoltării regionale Desislava Terzieva pe motiv că nu a permis ca noul tronson de autostradă să fie deschis mai înainte.

Potrivit experţilor, şoferii nu au fost avertizaţi de semne de circulaţie că trebuie să reducă viteza, pentru că în ziua respectivă coloana de maşini începea cu câţiva kilometri înainte de locul unde se termina autostrada. Astfel, şoferii au fost puşi în situaţia de a reduce brusc viteza de peste 100 kilometri pe oră şi să oprească. Autoturismele au putut să facă acest lucru, dar nu şi camionul-cisternă de 20 de tone. Anchetatorii au constatat că şoferul român a încercat să oprească, dar nu a reuşit şi practic a 'călcat' câteva maşini cu circa 40 de kilometri pe oră. O femeie dintre cei cinci răniţi continuă să fie în stare critică, vieţile celorlalţi patru, printre care şi o fată de 11 ani, sunt în afara oricărui pericol.

Şoferul român al autocamionului implicat în accidentul de luni din Bulgaria, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi, a fost pus sub acuzare marţi, pentru uciderea din culpă a două persoane. Codul penal prevede pentru această faptă între 5 şi 15 ani de închisoare. M.V. este reţinut pentru 72 de ore, urmează ca o instanţă să se pronunţe cu privirea la cererea parchetului pentru reţinerea lui pe un termen nelimitat. Autorităţile judiciare au înştiinţat Ambasada României la Sofia şi Ministerul bulgar al Afacerilor Externe.

Cotidianul 24 Ceasa citează experţi bulgari potrivit cărora vina pentru producerea accidentului aparţine nu numai şoferului român, ci şi poliţiei rutiere bulgare care nu a făcut nimic pentru a-i avertiza pe şoferi că trebuie să reducă viteza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor