Verificarea şcolilor doctorale, amânată. Ministrul PSD al Educaţiei: Nu e rea-voinţă din partea noastră

Noul ministrul PSD al Educaţiei, Pavel Năstase, a decis că şcolile doctorale din cadrul universităţilor - dintre care unele s-au dovedit a fi adevărate fabrici de plagiate - nu vor mai fi evaluate anul acesta.
Pavel Nastase
Pavel Nastase (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Când tehnocraţii erau la putere, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat procesul de evaluare a şcolilor doctorale, primele vizate fiind "acelea care vulnerabilizează sistemul academic românesc prin faptul că au arătat deja lumii că furtul intelectual nu este un accident". Succesorul său, Pavel Năstase, are însă alte planuri.

"Aceste şcoli doctorale nu au fost niciodată evaluate. Anul acesta se referă la o situaţie de fapt. Nu cred că suntem în măsură ca anul acesta să facem această evaluare a şcolilor doctorale. Deci ne trebuie instrumentele respective, ne trebuie resursele financiare necesare ca să facem o asemenea evaluare. Nu este o rea-voinţă din partea noastră, este o situaţie de fapt pe care trebuie să o înţelegem şi să pregătim foarte bine ca peste un an de zile să avem o evaluare reală a şcolilor doctorale", a declarat Pavel Năstase, în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, citat de News.ro.

Ministrul Educaţiei a declarat şi săptămâna trecută, într-un interviu acordat Europa FM, că "planul fostului ministru ca şcolile doctorale să fie evaluate de experţi internaţionali nu mai este de actualitate pentru moment". Asta, în contextul în care decizia lui Mircea Dumitru a venit pentru că plagiatul în rândul înalţilor demnitari (Gabriel Oprea, Petre Tobă etc.) s-a dovedit a fi un sport de anvergură naţională.

Anunţul făcut atunci de Pavel Năstase i-a stârnit indignarea consilierul general al PNL Ciprian Ciucu.

"Mai lasă PSD-ul ceva în picioare din ce s-a făcut bun până acum? Chestia asta PSD / nonPSD e ca un flux şi un reflux. Câte o guvernare mai orientată spre performanţă face câte ceva după care vine PSD şi distruge. Am văzut filmul acesta de nenumărate ori. E deja un tipar. Şi oricine vine după PSD iar se va da peste cap ca să treacă cu greu vreo reformă, pentru că, nu mult după aceea, să fie anulată. Partidul acesta este pur şi simplu împotriva noastră, împotriva românilor, este ca o ciumă, rade tot ce poate!", a reacţionat Ciprian Ciucu.