Veşti bune pentru R. Moldova. Preşedintele Consiliului UE anunţă semnarea acordului de asociere pe 27 iunie

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat marţi, la Chişinău, că Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova pe 27 iunie, relatează Europa Liberă.

Republica Moldova va avea ocazia să semneze Acordul de Asociere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb, în cadrul unui summit extraordinar care va avea loc la 27 iunie la Bruxelles, la care vor participa lideri din cele 28 de state membre ale UE.

"Vom face acest lucru împreună cu ceilalţi şefi de state şi guverne ale UE. Invit fiecare moldovean să arunce o privire trează şi bine gândită la prevederile Acordului de Asociere. Acordul nu vă va schimba identitatea, dar va oferi noi oportunităţi de dezvoltare", a subliniat Van Rompuy, potrivit Jurnal de Chişinău.

Acordul de Asociere a fost deja parafat în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. După ce va fi semnat, Acordul de Asociere cu UE va trebui ratificat de Parlamentele din statele membre şi de Parlamentul European.

Preşedintele R. Moldova Nicolae Timofti a declarat anterior că ţara să îşi va exercita dreptul suveran de semnare a Acordului în ciuda tuturor presiunilor externe, fie ele de natură politică sau economică.

Kremlinul se opune vehement semnării acestui acord de asociere. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ameninţat vineri, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere între R. Moldova şi Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra R. Moldova, adăugând că Transnistria este "sub patronajul Rusiei" şi nu i se va "permite nimănui să o supere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe