Victoria Nuland despre numirile şefilor în Justiţie: "Vom urmări acest proces"

Sosită în România, unde a avut întrevederi cu Iohannis, Cioloş, vicepremierul Borc, cu miniştrii Energiei şi Mediului, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, Victoria Nuland a apreciat "alianţa grozavă" pe care SUA o are cu România şi activitatea DNA.
Victoria Nuland
Victoria Nuland (Florin Chirila/Epoch Times)

Statele Unite sunt impresionate per ansamblu de munca pe care o face DNA şi susţin procurorii anticorupţie inclusiv în pregătire şi cu suport tehnic, a declarat luni, adjunctul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Ambasadei SUA.

Nuland a mai precizat că este importantă menţinerea unui echilibru între siguranţa cetăţenilor şi dreptul la viaţă privată, adăugând că instrumentarea cazurilor a atins un asemenea nivel încât, dacă acum câţiva ani se punea problema rezultatelor, acum societatea civilă vorbeşte despre acest echilibru, relatează Hotnews.

"Per ansamblu suntem impresionaţi de munca pe care o face DNA. Susţinem DNA inclusiv în pregătire şi suportul tehnic. Evident, în societăţile democratice este cu adevărat importantă menţinerea unui echilibru între siguranţa cetăţenilor şi dreptul la viaţă privată. Toţi ne luptăm cu asta. Ceea este interesant este faptul că instrumentarea cazurilor a avansat la un asemenea nivel aici – îmi amintesc când veneam în urmă cu câţiva ani şi nemulţumirile erau că nici un caz nu a fost rezolvat – că acum societatea civilă vorbeşte despre acest echilibru ceea ce este foarte sănătos.", a declarat Nuland, întrebată ce părere are despre modul de lucru al DNA.

În ceea ce priveşte eventuale recomandări pentru autorităţile române în ce priveşte selecţia şi numirea şefilor anti-corupţie, în special DNA, schimbare ce urmează să se producă în acest an, Nuland a afirmat că decizia aparţine autorităţilor române. Ea şi-a exprimat încrederea că autorităţile vor lua acest lucru în serios, vor căuta să câştige încrederea publicului intern şi de afară, şi că România se află pe drumul cel bun.

"Vom urmări acest proces, este clar că va reprezenta o temă importantă în anul acesta.", a declarat Nuland.

Reprezentanta SUA a confirmat că a discutat acest subiect cu autorităţile române precizând că "nu discutăm evident despre persoane, nu pomenim nume, discutăm doar despre faptul că procesul trebuie să fie deschis şi transparent şi să genereze încredere continuă în rândul populaţiei."


Redăm mai jos integral mesajul Victoriei Nuland prezentat în debutul conferinţei de presă, înaintea secţiunii de întrebări, publicat de Hotnews.

"Sunt la a treia vizită anuală pe care o fac în luna ianuarie în România. Din diferite motive ajung aici în luna ianuarie. A fost o oportunitate grozavă să întâlnesc guvernul, societatea civilă şi să setăm agenda anuală în cadrul parteneriatului nostru strategic. În ultimele 24 de ore am avut ocazia să mă întâlnesc cu preşedintele Iohannis, cu premierul Cioloş, l-am întâlnit pe ministrul de Externe la conferinţa de iarnă din Vilnius, l-am întâlnit de asemenea pe ministrul Apărării, apoi am avut un prânz minunat cu vicepremierul Borc, cu ministrul Energiei şi cu ministrului Mediului. În această dimineaţă am luat micul dejun la o masă rotundă cu reprezentanţi ai societăţii civile discutând despre statul de drept, cum facem de obicei.

Evident, am început prin a discuta despre alianţa noastră grozavă, despre parteneriatul bilateral şi parteneriatul de securitate în cadrul NATO. Suntem extraordinar de recunoscători pentru contribuţia României ca partener în domeniul securităţii şi ca aliat, pentru angajamentul puternic de a creşte bugetul apărării spre 2%. Este un model pentru Alianţă. Am văzut cum România caută din greu soluţii pentru a achiziţiona echipament (militar) de ultimă generaţie, modernizând avioanele F16 şi gândindu-se la alte locuri în care poate contribui în cadrul Alianţei. Suntem foarte recunoscători pentru contribuţia pe care România continuă să o aibă în Afganistan şi acum susţine eforturile anti-ISIS în Irak.

Aşadar, România este unul din aliaţii pe care poţi conta, cu care poţi lucra oriunde apar provocări. Ca aliaţi NATO ne confruntăm acum cu provocări la adresa alianţei în Est şi în Sud, iar România contribuie în ambele locuri, evident şi ca partener în cadrul sistemului antirachetă în protejarea în faţa ameninţărilor din afara spaţiului euro-atlantic.

Suntem, de asemenea, foarte mulţumiţi să vedem continuarea progreselor în ce priveşte statul de drept. Este o temă consistentă de câte ori vin aici, şi de fiecare dată vedem cum independenţa şi forţa sistemului judiciar cresc, tot mai multe cazuri sunt rezolvate. Evident, tragedia din octombrie a generat aşteptări mari şi o atenţie sporită din partea publicului. Am fost impresionată de seriozitatea cu care preşedintele şi guvernul au luat în considerare cererile cetăţenilor pentru o Românie mai curată şi vom continua să fim un partener al României pe această temă.

Am alocat mult timp economiei, în special discutând despre planurile guvernului pentru acest an, în ce priveşte îmbunatăţirea guvernanţei corporatiste în cazul companiilor deţinute de stat, despre dorinţa de a face guvernul mai transparent, nivelul taxelor mai stabil, am discutat puţin despre lucruri pe care România le-ar putea face în domeniul e-government pentru a îmbunătăţi transparenţa în beneficiul cetăţenilor. Am discutat mult despre potenţialul României ca loc de tranzit în domeniul energiei şi exportator. Am continuat să discutăm despre cum să atragem mai multe companii americane în domeniul energiei, despre rolul vital pe care România îl poate juca ca ţară de tranzit pentru alte părţi din Europa Centrală care sunt mai dependente de surse de energie din afara ţării. Este o zonă cu mare potenţial de creştere în cadrul relaţiilor noastre bilaterale şi de creştere pentru România ca partener puternic al vecinilor europeni.

Am discutat despre alte moduri de a aprofunda şi întări investiţiile americane aici, asta depinde evident de rămânerea ţării pe cursul creşterii economice, statului de drept, de predictibilitate, stabilitate, dar există un mare potenţial aici. Deci, a fost o zi foarte, foarte bună. Am uitat să menţionez că lucrăm foarte strâns la problemele din vecinătate şi alte subiecte de politică externă, de la suportul nostru pentru o Moldova europeană şi democratică, până la suportul nostru pentru o Ucraina mai liberă, mai democratică, în implementarea acordurilor de la Minsk".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne