Victorie mare pentru Kiev. Paramilitarii pro-ruşi au fugit din bastionul principal de la Slavyansk

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. (youtube.)

Ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, a declarat sâmbătă că majoritatea forţelor paramilitare pro-ruse şi comandantul lor au fugit din bastionul lor principal din estul Ucrainei, înregistrându-se astfel cel mai mare succes al campaniei anti-teroriste declanşate de Kiev cu aproape trei luni în urmă, relatează AFP.

"În această dimineaţă, serviciile de informaţii au raportat că Girkin (Igor Strelkov) şi o parte substanţială a rebelilor au fugit din Slaviansk", a anunţat Arsen Avakov, cu referire la oraşul industrial de aproape 120.000 de locuitori capturat de paramilitarii pro-ruşi pe 6 aprilie.

Ucraina susţine că Strelkov este un colonel din cadrul serviciului miliar rus de informaţii, cunoscut sub numele de GRU. Atât Strelkov, cât şi Moscova, neagă orice legătură cu GRU în ciuda afirmaţiilor Occidentului potrivit cărora Kremlinul finanţează şi susţine cu armament, în mod ascuns, forţele pro-ruse din estul Ucrainei pentru a destabiliza noii lideri pro-europeni de la Kiev şi a păstra controlul asupra regiunilor vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei.

Avakov a informat într-o postare pe Facebook că paramilitarii pro-ruşi fugeau la Gorlivka - un oraş de 260.000 de locuitori aflat la aproximativ 50 de kilometri de Slaviansk care rămâne în mare parte sub controlul lor.

Ministrul de Interne a scris într-o altă postare ulterioară că civilii acaparează punctele de blocaj rutier controlate anterior de insurgenţi "şi poartă veste antiglonţ şi arme abandonate de către rebeli".

Tatyana Lokshina, un observator de la Human Rights Watch care susţine că era în zonă a confirmat cele spuse de Avakov într-un tweet: "Între 8 şi 9 în această dimineaţă am văzut insurgenţii părăsind Slaviansk prin Kramatorsk".

„Ei spuneau: Oraşul a căzut, toată lumea începe să iasă (din oraş)”, a mai scris aceasta.