"Vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine": speech-uri electorale UDMR la Odorheiu Secuiesc

Depunerea jurământului de credinţă a miniştrilor din Cabinetul Ponta 3. În imagine, Kelemen Hunor
Depunerea jurământului de credinţă a miniştrilor din Cabinetul Ponta 3. În imagine, Kelemen Hunor (foto- Presidency.ro)

„Dacă maghiarii nu vor ieşi la vot, pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români”, a explicat Kelemen Hunor sâmbătă, la Odorheiu secuiesc, unde UDMR a oficiat lansarea candidaţilor, la un miting electoral găzduit de Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, în cadrul căruia liderii Uniunii, Kelemen Hunor, Marko Bela şi Borbely Laszlo au explicat că ungurilor din România li se cuvine autonomia şi că maghiarii trebuie să iasă cu mic cu mare la vot, pentru a-şi trimite reprezentanţii la Bruxelles.

După intonarea imnului Ungariei şi imnului secuiesc, în sala "vesel" decorată în culorile roşu-alb-verde – culorile drapelului ungar, liderii formaţiunii le-au prezentat activiştilor cele trei sloganuri pentru această campanie: „Majus 25 eves eggyut” (joc de cuvinte: Mai 25 de ani împreună), „Erdelyt Europaba” (Ardealul în Europa) şi „Magyar Erdeket Brusszelbe” (Interesele maghiarilor la Bruxelles) şi, „surpriză în primă audiţie publică absolută” imnul de campanie al UDMR pentru această campanie „Hai, lalea, lalea!”, o melodie pop-rock ritmată pe mesajul „Europa e liberă, hai maghiari cu toţii în ea!” informeză Gândul.

Kelemen Hunor, liderul Uniunii şi vicepremier în guvernul Ponta III, a explicat că interesul comun, al tuturor maghiarilor din România, este să trimită cât mai mulţi reprezentanţi la Bruxelles, motiv pentru care maghiarii trebuie să iasă masiv la vot, altminteri, :"dacă maghiarii nu vor ieşi la vot ca să voteze candidaţii UDMR , pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români".

"Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal, trebuie să cultivăm spiritul transilvănismului aici, trebuie să ducem spiritul transilvănismul în Europa. (...) Europa trebuie să ne apere interesele, să adopte o legislaţie pentru apărarea minorităţilor. Iar noi, la rândul nostru, noi ne străduim ca vocea noastră să fie auzită şi ascultată în Europa. Comisia Europeană a respins cererile noastre, dar noi nu vom renunţa, vom merge la CEDO pentru apărarea drepturilor şi intereselor noastre" a afirmat Hunor.

Luând şi el cuvântul după vicepremier, Marko Bela le-a explicat activiştilor că fără UDMR "nu ar fi fost posibilă aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană” şi i-a mobilizat şi el pe maghiari la vot.

„Toată lumea spune că românii sunt adversarul nostru şi e destul adevăr în această afirmaţie, în ultimii 25 de ani, în ultimii 100 de ani ne-am confruntat mereu cu românii pentru drepturile noastre. Dar nu acest adversar este cel mai periculos, cel mai periculos adversar al nostru este ignoranţa, care ne spune că nu are nici un rost să mergem la Bucureşti sau la Bruxelles, fie şi doar cu 2-3 oameni." a mai explicat Bela.

Borbely Laszlo a "plusat" peste colegii săi, promiţându-le participanţilor la miting că maghiarii, dacă-şi trimit oamenii potriviţi la Bruxelles, vor avea şi autonomia pentru că "li se cuvine.": „Ce vrem noi în Parlamentul Europei? Simplu: toate drepturile despre care v-am vorbit. Şi vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine.” a declarat Lazlo mobilizator.

După speech-urile celor trei lideri ai Uniunii, au cuvântat şi candidaţii UDMR-ului la europarlamentare, respectiv Winkler Iuliu, Şogor Csabae şi Vincze Lorand. S-ar remarcat prin profunzimea discursului Csaba Şogor care a explicat că maghiarii din Ardeal au dreptul să trăiască în Europa, ştiu ce vor şi sunt dispuşi, la o adică să-i facă pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate

„În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul!”, a sunat apelul „mobilizator” cu care şi-a încheiat cuvântarea Şogor Csaba.

Vincze Lorand a promis că prioritatea sa ca europarlamentar, dacă va fi ales, va fi ca” autonomiile din Europa să fie împământenite şi în Ardeal”.

Primul miting pre-electoral al UDMR pentru europarlamentare (campania electorală începe oficial şi legal abia pe 25 aprilie) s-a încheiat cu o rugăciune, urmată de imnul Uniunii Europene şi de „Hai, lalea, lalea!”. Împăciuitor, Kelemen Hunor a încercat să dreagă elanul lui Şogor Csaba, explicând că spusele acestuia au fost traduse greşit.

Reamintim că, săptămâna trecută, UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM) au semnat săptămâna trecută un protocol de colaborare politică pe termen mediu şi lung. La semnarea respectivului protocol, UDMR a înmânat conducerii PCM un proiect de lege privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, care urmează să fie armonizat în cadrul unui grup de lucru cu proiectul de autonomie deja existent al Consiliului Naţional Secuiesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne