Votul pe legile Justiţiei. Societatea Civilă îl reclamă pe Victor Alistar la Transparency International

Opt membri CSM au votat în favoarea propunerilor lui Tudorel Toader de modificare a Legilor Justiţie. Printre ei s-a aflat şi Victor Alistar, reprezentat al Transparency International, iar poziţionarea sa este împotriva obiectivelor declarate ale Transparency International România, acuză societatea civilă.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Mai multe organizaţii civice s-au adresat Transparency International pentru a reclama poziţia reprezentantului său în România, Victor Alistar, la votul dat în Consiliul Magistraţilor pe controversatul proiect de modificare a Legilor Justiţiei susţinut de Tudorel Toader.

La respectivul vot, Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, a votat în favoarea proiectului, considerat de parte din societatea civilă şi de Opoziţie drept o tentativă de aservire a Justiţiei şi deci, un atac la adresa statului de drept.

Redăm scrisoare adresată Transparency International de #Rezistenta, Geeks for Democracy, #Rezist Milano, Canada Save Roşia, #Rezist Torino, “România As We Want It” - Milano, #Rezist Paris, Diaspora Franţa Solidară cu România, #Rezist Zurich, Ştafetă Steagului Uniunii Europene, #Rezist München, #Rezist Lyon, #Rezist Birmingham WMW, #Protestatari prodemocraţie Londra, #Rezist Bruxelles.

''Subsemnaţii, membri ai Societăţii Civile din România, vă scriem pentru a reclama poziţia reprezentatului Transparency Internaţional în România legat de recentele încercări ale majorităţii parlamentare de a modifica Legile Justiţiei de o manieră care ar duce la politizarea justiţiei prin concentrarea puterii la nivelul ministrului de resort şi la marginalizarea rolului actual al Preşedintelui ţării prin excluderea sa din numirea procurorilor şefi din Ministerul Public (DNA şi Parchetul General).

Sunt luni de zile de când Societatea Civilă protestează zilnic atât în România cât şi în Diaspora împotriva celui mai dur atac la adresa independenţei justiţiei din ultimii 27 de ani.

După cum se poate constata din primele 5 referinţe (articole de presă) de mai jos, în ultimele luni au fost trase semnale de alarmă la nivelul celor mai importante autorităţi de specialitate din ţară: reprezentanţii procurorilor din ţară prin Procurorul General al României, Inspecţia Judiciară, Preşedintele României, Forumul Judecătorilor din România, organizaţii neguvernamentale cu expertiză în domeniu (Freedom House, EFOR, CRPE, Grupul pentru Dialog Social).

Ca semnal pozitiv pentru rezolvarea acestei situaţii care ar afecta decisiv sistemul de justiţie din România, în data de 28 Septembrie 2017, Consiliul General al Magistraturii a dat aviz NEGATIV pentru propunerile de schimbare a Legilor Justiţiei înaintate de ministrul de resort, Tudorel Toader.

În mod surprinzător, reprezentantul Societăţii Civile în plenul CSM, Victor Alistar, directorul executiv al Transparency Internaţional România, a votat POZITIV (vezi mai jos, referinţa nr. 6) plasându-se în opoziţie cu punctele de vedere ale specialiştilor şi societăţii civile descrise mai sus.

Prin votul exprimat în Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii, poziţionarea domnului Victor Alistar este împotriva obiectivelor declarate ale Transparency Internaţional România de a-şi desfăşura activităţile pe baza valorilor integrităţii, dreptăţii şi democraţiei, cu respectarea nepartizanatului din punct de vedere politic

În concluzie, considerăm că prin acest demers domnul Victor Alistar NU respectă principiile Transparency Internaţional şi propunem retragerea sprijinului pe care organizaţia pe care o conduceţi i-l acordă la nivel instituţional", susţin cele 15 organizaţii semnatare.

Reamintim că, pe 28 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a respins propunerile ministrului Tudorel Toader de a modifica legile Justiţiei. Votul a fost unul strâns, 10 membri votând în favoarea respingerii şi 8, printre care şi Alistar, în favoarea pachetului lui Toader.

"Opt dintre membrii CSM (magistraţi şi societate civilă) au făcut front comun cu ministrul Justiţiei în încercarea de a subordona politic două instituţii vitale care fac parte din sistemul de justiţie: Inspecţia Judiciară şi Ministerul Public. (...) Aceşti opt oameni, pe care nu îi ştiu şi nici nu vreau să îi ştiu, au dat cu piciorul la 13 ani de reformă şi la zeci de rapoarte de ţară care lăudau eforturile făcute. Aceştia au arătat că nu înţeleg care e rolul şi locul justiţiei într-o democraţie post-comunistă. Aceşti oameni au desconsiderat total voinţa a 9000 de magistraţi care in procesul de consultare pe legile justiţiei s-au opus propunerilor ministrului. Aceşti opt oameni m-au făcut să îmi fie teamă de viitorul meu şi al ţării în care am decis să rămân, văzând cât de simplu îl pot spulbera printr-o simplă semnătură", comenta informaţia la momentul respectiv judecătorul Cristi Danileţ.