Xi Jinping este sănătos, afirmă un ziar din Hong Kong

Xi Jinping.
Xi Jinping. (Liu Jin / AFP / Getty Images)
Mu Qing
14.09.2012

Beijingul a fost locul unor mistere săptămâna trecută, cel mai important dintre ele fiind dispariţia din ochii publicului a viitorului lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, şi a membrului PCC de rang înalt, He Guoqiang. Acum, un articol apărut într-un ziar din Hong Kong susţine că Xi este sănătos, iar He a apărut din nou în faţa publicului.

Dispariţia lui Xi a stârnit speculaţii intense, absenţa sa din vizorul public fiind atribuită fie unei tentative de asasinat, unui accident vascular cerebral, unui atac de cord, unor boli uşoare, unor dureri de spate, fie dezacordului faţă de politica SUA privind Marea Chinei de Sud.

Pe 12 septembrie, săptămânalul din Hong Kong, Sun Affairs, a publicat în exclusivitate o ştire, în care a susţinut că o rudă a lui Xi Jinping şi o altă sursă au afirmat că Xi este sănătos. Potrivit săptămânalului, Xi ghidează situaţia politică, este ocupat cu pregătirea pentru cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului şi plănuieşte promovarea reformelor politice.

Sun Affairs susţine că a primit un mesaj de tip text de la o rudă a lui Xi, care susţine că "[el] este bine. Totul este bine. Staţi fără grijă."

The Epoch Times nu a putut confirma raportul Sun Affairs, iar Xi nu a mai apărut în public de pe 1 septembrie.

He Guoqiang, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic şi şeful Comisiei Centrale pentru Inspecţia Disciplinară a Partidului Comunist Chinez, şi-a făcut apariţia la CCTV pe 12 septembrie, după ce a dispărut din faţa publicului timp de 10 zile.

Prin Beijing s-au răspândit zvonuri că atât el, cât şi Xi au suferit accidente separate de maşină pe 4 septembrie şi au fost răniţi.

Potrivit unor surse din interior, He este o figură centrală în manevrarea cazului împotriva membrului Biroului Politic demis Bo Xilai, în prezent el solicită şi echilibrează opiniile din rândul elitei PCC cu privire la caz.

O sursă din interior apropiată de liderii PCC a afirmat că Bo Xilai va fi exclus din partid în octombrie, şi va fi judecat la Tribunalul Poporului din Guizhou. Şeful de stat major al lui Xi, Li Zhanshu, este din Guizhou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor